Odprta Kuhinja

Domače preste

Domače preste (Foto: mediaphotos/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Preste sicer mnogi povezujejo z večernim srkanjem piva, najbolje iz velikega vrčka, vendar so tudi tradicionalno postno pecivo.

Če smo se še včeraj mastili s krofi, je danes čas za bolj suho pecivo – preste. Poznamo različne vrste, tudi prestice, narejene kot bobi palčke, doma pa jih pripravimo iz kvašenega testa. Te bodo teknile še tople, če ne bomo vseh pojedli takoj, pa seveda tudi hladne.

Preste

Za 4 osebe.

  • 300 g gladke bele moke
  • 100 ržene moke
  • 5 g suhega kvasa
  • 2 žlički rjavega sladkorja
  • 1 žlička soli
  • cca 2,5 dl mlačne vode za testo
  • groba sol
  • 1 l vode
  • 1 žlica sode bikarbone

Priprava

  1. Moko presejemo v skledo, dodamo sol in premešamo. Na sredini naredimo jamico, vanjo stresemo sladkor in kvas in prilijemo malo mlačne vode. Med mešanjem dolivamo vodo in zgnetemo gladko, voljno testo. Preložimo ga na delovno površino in mesimo še kakih pet minut, potem ga damo nazaj v skledo, naoljimo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati eno uro.
  2. Nato ga še enkrat na hitro pregnetemo, razdelimo na deset kosov in vsakega razvaljamo v dolgo in za prst debelo kačo. Vsak kos zvijemo v obliki črke u, prekrižamo konca in pritisnemo na dno črke u. Oblikovane preste damo v hladilnik za vsaj eno uro.
  3. Pečico vključimo na 200 stopinj.
  4. V loncu zavremo liter vode in v njej raztopimo sodo bikarbono. Preste polagamo v krop in prevremo nekaj sekund. Potem jih položimo na pekač, obložen s peki papirjem, in potresemo z grobo soljo.
  5. Pečemo 15, 20 minut.

Priporočamo še: Več kot 20 okusnih receptov za postno obdobje

Datum Objave: 15.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

kruhprestemoka

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja