Domače testenine s pelinovim nadevom in trpotcem

Odpri galerijo
A+ A-
Pelin je veličastna začimba, spomladi je tako zelo aromatičen, da se mu ni mogoče upreti. Tudi v testeninah se odlično obnese.
Pelin je znan po pelinkovcu. Za ta namen uporabljajo pravi pelin, ki ga najprej pripravijo kot vodni ekstrakt in nato dodajo alkohol. Včasih so ga namakali direktno v alkoholu in tako dobili razvpito pijačo absint, ki vsebuje strupeni tujon in lahko deluje halucinogeno. Pravega pelina ne uporabljamo v kulinariki. V naši naravi, na travnikih in ob poteh, pa pogosto raste navadni pelin, pri katerem je vsebnost tujona zanemarljiva v primerjavi s pravim.
Testenine s pelinom
Testo
- 5 rumenjakov
- 500 g moke
- pol žličke soli
- 1 dl vode iz kopriv
Nadev
- 300 g gob (šampinjonov)
- olje za praženje
- sol, poper
- 10 mladih listov navadnega pelina
- 2 žlici gorčice
Preliv
- oljčno olje belice
- socvetja ozkolistnega trpotca
- sol
Priprava
1. Ker želimo pripraviti zelene torteline, najprej v blenderju zmešamo koprive in 1 dl vode. Od mešanice vzamemo le 1 dl tekočine.
2. Rumenjake zmešamo z moko in soljo, dodamo postopoma tekočino kopriv in zgnetemo v testo, ki naj ne bo premehko – uravnavamo s količino tekočine. Testo naj počiva pol ure.
3. V tem času pripravimo nadev: gobe drobno narežemo in jih na olju popražimo do mehkega. Začinimo s soljo, poprom in na drobno nasekljanim pelinom. Odstavimo, dodamo gorčico in premešamo.
4. Testo tanko razvaljamo, nadevamo in oblikujemo v testenine po lastni izbiri (ravioli, tortelini ...).
Testenine so hitro kuhane: v kropu približno 5 minut.
5. Medtem socvetja trpotca na grobo sesekljamo in popečemo na vročem oljčnem olju. Postrežemo k pelinovim tortelinom.
ni podpisa
Namig: Trpotec ima nežno aromo po gobah, zato se odlično dopolnjuje z gobovim nadevom. Pelin v tej kombinaciji ni prav nič grenak, zelo dobro pa občutimo njegovo aromo, ki je presežna.

ni podpisa
Priporočamo še: Kako naredimo domače maslo (v treh okusih)
Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 5.6.2020 ob 11:06