Odprta Kuhinja

Domači krutoni: skrivnost priprave zares dobrih kruhovih kock

Odpri galerijo
A+   A-
Te dni smo se mudili na Tržnici Moste, kjer smo zajadrali do Žmohta. Ko nam je Dalibor Novaković postregel čisto preprosto solato, smo si od vsega najbolj zapomnili najboljše krutone. Kako jih pripravimo?


Prekrasne kruhove kocke so bile hrustljave in krhke hkrati in to je bilo tisto, kar nas je očaralo. Kajti vse prevečkrat so (cezarjeve in njej podobne) solate okrašene s krutoni, ki so bodisi presuhi ali preveliki, tu pa tam celo takšni, da bi si lahko na njih polomil zobe. Ti pa so bili perfektni: hrustljavi in krhki hkrati.

Dalibor Novaković svetuje, da za pripravo krutonov izberemo beli kruh, še bolje pa se bo obnesel čisto klasični toast. Vzamemo še malo masla, ki ga raztopimo, ter lepo sledimo navodilom, zapisanim v receptu. Ker vsaka pečica greje malo drugače, predlagamo, da spremljamo potek peke in krutone v ravno pravem trenutku vzamemo iz pečice.

Več o urbanem chefu Daliborju Novakoviću, ki s svojo žmohtno zgodbo, zasnovano na sestavinah s Tržnice Moste, že sedem let kraljuje na ravnokar omenjeni tržnici, si lahko preberete TUKAJ.

Solata s piščancem in domači krutoni


Za 4 osebe.

  • zelena solata (sorta in količina po izbiri)

  • 300 g piščančjega mesa brez kosti, malo olja, sol, poper

  • malo parmezana (za povrh)


Solatni preliv

  • 2 stroka česna

  • žlička majoneze

  • sok polovice limone

  • malo oljčnega olja

  • nekaj žlic ribje omake (ki jo lahko nadomestimo 1 ali 2 inčunoma)

  • 1 - 2 žlilčki worcesterske omake


Krutoni

  • 4 kosi kruha (ali toasta)

  • 75 g masla

  • malo soli


Rabimo še

  • kos papirja za peko


Priprava


1. Piščančje meso narežemo na enakomerne kose, ki jih solimo in popramo ter prepražimo v ponvi, kamor smo kanili malo olja.

2. Zeleno solato operemo in natrgamo ali narežemo na enakomerne kose.

3. Preliv pripravimo tako, da strtemu česnu dodamo limonov sok, oljčno olje, ribjo omako (ali inčune) in worcestersko omako.

4. Še krutoni: kruh narežemo na kocke, ki jih položimo v skledo. Enakomerno prelijemo s stopljenim maslom, malce solimo. Razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo približno 10 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.

5. Jed sestavimo: solato prelijemo s solatnim prelivom in zmešamo. Čez razporedimo popečeno piščančje meso in krutone, povrh pa lahko nastrgamo še malo parmezana.
Priporočamo še: Odlična fokača, ki jo pečemo, ko zori grozdje

Naslovna fotografija: Stanislav Ostranitsa/Getty Images
Datum Objave: 18.9.2023 ob 17:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: