Odprta Kuhinja

Drobnjakovi štruklji na juhi: slovenska jed, ki bi jo radi dodali na Unescov seznam

Vsestranska Petra Potočnik s Kmetije pr' Šupc iz domačih sestavin pripravi izvrstne štrukeljce. (Foto: arhiv Zavoda Poljanska dolina)
Odpri galerijo
A+   A-
Na seznamu nesnovne kulturne dediščine so med drugim tradicija čebelarstva, klekljane čipke, obhodi kurentov in Škofjeloški pasijon, radi bi dodali še drobnjakove štruklje.

Poročali smo že, da bi v Poljanski dolini radi uvrstili drobnjakove štruklje na juhi na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Če se bo želja Poljancev uresničila, bodo štruklji, ki so pravzaprav gostejša juha ali enolončnica (štrukeljce postrežemo s tekočino, v kateri so se kuhali), prva slovenska jed, ki bo zapisana na ta cenjeni seznam.

Katere pa so tiste, s kulinariko tesno povezane svetovne zgodbe, ki so že uvrščene?

Trenutno je na omenjeni seznam uvrščenih 730 nesnovnih kulturnih zgodb iz več kot 140 držav, nekatere so povezane s kulinariko. Samo lani so denimo vpisali tradicionalni libanonski sploščeni kruh, imenovan al-man'ouché, kot tudi arabsko jed harees, ki je pripravljena iz pšenice, mesa in prečiščenega masla ghee. Prav tako lani so vpisali perujski ceviche, ki ima za osnovo marinirano surovo ribo, predlani pa tradicijo priprave boršča v Ukrajini in tunizijsko začimbno mešanico harisa ter pridelavo kave khawlani v Savdski Arabiji.

Med jedmi, ki so dobro znane pri nas in tudi drugje po svetu, na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine vse od leta 2017 najdemo tudi pripravo neapeljske pice. In znamenite francoske bagete.

Slovenija na seznamu nesnovne kulturne dediščine

Sicer pa je Slovenija omenjena sedemkrat, in sicer v povezavi z babištvom, tu sta še vzreja lipicancev in tradicija čebelarstva. Poleg klekljanih čipk in suhozidne gradnje so zapisani še obhodi kurentov in Škofjeloški pasijon.

Če se vrnemo k drobnjakovim štrukljem. Vsako soboto in nedeljo do 11. februarja, ko Zavod Poljanska dolina v sodelovanju s tamkajšnjo občino pripravlja Mesec drobnjakovih štrukljev na žup' (torej na juhi), jih bodo pripravljali na Dvorcu Visoko, sicer pa jih lahko vedno naročite v gostilnah v Poljanski dolini in okolici. Prav na Visokem bo zadnjega januarja popoldne kuharska delavnica, na kateri bo Petra Potočnik s hotaveljske domačije Šupc pokazala, kako iz domačih sestavin pripravimo to slastno jed.

Drobnjakovi štruklji na žup (recept)

Drobnjakovi štrukeljci niso predjed niti priloga, temveč enolončnica oziroma glavna jed, saj jih postrežemo s tekočino, v kateri so se kuhali. Pozimi je ta jed res fina, pri narekovanju navodil za pripravo pojasni Petra Potočnik, ki na Hotavljah vodi domačijo pr' Šupc, ter doda: »Ko štruklje kuhamo, pazimo, da ne vre preveč – ta jed se mora kuhati nežno.«

Drobnjakovi štruklji v juhi (Foto: Špela Ankele)
Drobnjakovi štruklji v juhi (Foto: Špela Ankele)

Za 4 osebe.

Za vlečeno testo

 • 300 g moke
 • 1 jajce
 • 150 ml vode
 • žlica olja
 • žlička soli

Nadev

 • 30 g masla
 • jajce
 • narezan sveži drobnjak (lahko tudi suh)

Dodatno

 • 1 žlica masla, malo drobnjaka, sol

Priprava

 1. Iz sestavin zamesimo testo, ki se mora lepo ločiti od roke. Oblikujemo ga v kroglo in položimo v posodo, pokrijemo in pustimo počivati na hladnem vsaj dve uri, še bolje čez noč.
 2. Na rahlo pomokani površini ga na tanko razvaljamo, namažemo z maslom in jajcem, posujemo z narezanim svežim (ali suhim) drobnjakom ter zvijemo v štrukelj, tega razrežemo na kaka dva centimetra velike štrukeljce.
 3. V loncu zavremo 1,5 litra vode, solimo, dodamo žlico masla, malo drobnjaka, lahko tudi preostanek moke, na kateri smo zvaljali testo, in štrukeljce, ki naj se kuhajo toliko časa, da priplavajo na vrh.
 4. Postrežemo jih v globokem krožniku skupaj z juho.

Priporočamo še: TOP 5 jedi z ajdo, ki bi jih res morali poznati

Datum Objave: 19.1.2024 ob 09:01

Več iz te teme:

juhe in enolončniceslovenska kuhinjaštrukljidrobnjakovi štruklji

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.