Dušeni zrezki z gobami

Za nedeljsko kosilo tudi začetniki brez skrbi izberejo dušene zrezke v omaki, gobovi ali zelenjavni.

Dušeni zrezki v naravni omaki so jed, pri kateri ne moremo zgrešiti in se je brez skrbi lotijo tudi začetniki. Dokler ne poznamo primernih kosov mesa, nam bo rad pomagal mesar, ki mu zaupamo, kaj bomo kuhali. Pri zrezkih je pomembno, da jih na začetku na hitro popečemo na vročem olju, da se pore zaprejo, tako bodo v notranjosti ostali sočni. Obogatimo jih z gobicami ali smetano, lahko tudi obojim, in poljubno zelenjavo. Pazimo na čas kuhanja oziroma dušenja: meso potrebuje več časa, zato zelenjavo ali gobe dodajamo proti koncu, da se ne razkuhajo in ostanejo čvrsti.

Sestavine (za 4 osebe)

– 4 veliki goveji zrezki, 250 g šampinjonov
– 2 veliki čebuli, 3–4 stroki česna
– lovorjev list, kumina v zrnju
– sol, poper, olje

Priprava

1. Zrezke potolčemo, posolimo in na vročem olju na hitro popečemo na obeh straneh. Čebulo očistimo in narežemo na tanke lističe, česen olupimo in drobno sesekljamo.

2. Enakomerno potresemo po zlato zapečenih zrezkih, dodamo še lovorjev list in pol žličke kumine. Dolijemo za prst ali dva vode ali še bolje jušne osnove. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, da se meso počasi duši. Ko voda povre, spet zalijemo in zrezke obrnemo. Dušimo, dokler se meso ne zmehča, po potrebi zalivamo, 15–20 minut pred koncem dodamo očiščene in na lističe narezane šampinjone.

Poizkusite še: Piščanec v smetanovi gorčični omaki

Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana