Odprta Kuhinja

Dvojna čokoladna torta s praženimi lešniki

A+   A-
Za čokoholike.Navedene sestavine ustrezajo za torto s premerom 20 cm.

Sestavine


- biskvit
- 4 jajca, 100 g praženih lešnikov, 100 g masla, 120 g moke
- 40 g grenkega kakava, 100 g sladkorja, 3 žlice vroče vode
- žlička sode bikarbone z žlico limoninega soka (ali žlička pecilnega praška)
- čokoladna krema
- 100 g temne čokolade, 250 g sira maskarpone
- 250 ml sladke smetane, 3 žlice sladkorja v prahu
- še čokoladnejša krema
- 200 g mlečne čokolade z nugatom
- 250 g sira maskarpone, 250 ml sladke smetane
- čokoladni ganache
- 300 g jedilne čokolade, 150 ml sladke smetane

Priprava


1. Lešnike vsujemo v ponev in jih popražimo. Zavijemo jih v kuhinjsko krpo in drgnemo z obema rokama, dokler jih ne oluščimo. Z električnim sekljalnikom jih na grobo zmeljemo.

2. Jajca s sladkorjem penasto premlatimo. Za tolažbo jim dodamo stopljeno maslo in limonin sok. Sosednja posoda naj gosti mešanico moke, kakava in sode bikarbone. (Če nam uspe najti pecilni prašek, pri mokrih sestavinah izpustimo limonin sok, pri suhih pa sodo bikarbono. Namesto limoninega soka lahko uporabimo tudi žlico jogurta ali kisa.)

3. Biskvitno testo razdelimo na tri enake dele, vsakega pa vlijemo v namaščen tortni pekač, ki mu dno prekriva papir za peko. Vsak biskvit v pečici preždi 8–10 minut pri prijetnih 180 stopinjah.

4. Prva krema: temno čokolado stopimo nad soparo in jo z elek­tričnim mešalnikom skupaj s sladkorjem v prahu vtepemo v maskarpone. V drugi posodi do čvrstega sklofamo sladko smetano. Počasi in postopoma jo ročno vmešamo k maskarponeju in čokoladi.

5. Druga krema: priprava druge kreme poteka po istem kopitu – nad soparo stopljeno mlečno čokolado z nugatom zmešamo z maskarponejem, zabavi pa se nato previdno pridruži še stepena smetana.

6. Prvi biskvit postavimo na tortni podstavek in okoli njega zategnemo obroč za torte, ki ga po notranji strani obdamo z acetatno folijo. Biskvit izdatno namočimo z mlekom, nato pa ga premažemo s kremo. Sledi drugi biskvit, ki ga po namakanju z mlekom prekrijemo z drugo kremo. Na vrh spada zadnji biskvit, ki mu mleko prav tako ne uide.

7. Za preliv in okrasitev potrebujemo ganache: smetano zavremo in jo prelijemo čez čokolado. Pomešamo, da se vsa čokolada raztopi, dobljeni ganache pa pustimo na sobni temperaturi, da se malce zgosti. Z njim premažemo torto, lepe robove dobimo z gladilko.

8. Preostali ganache stlačimo v dresirno vrečko in z njo po torti nanizamo čokoladne kupčke.

9. Kljub kroničnemu pomanjkanju pecilnega praška je biskvit mehek, lešnikovi koščki pa so prijeten kontrast. Nadstropje višje se v boju za brbončice udarita pošteno čokoladni kremi.
Poizkusite še: Čokoladna skutna torta

Recept in fotografija: Midva kuhava

Datum Objave: 27.2.2018 ob 14:02

Več iz te teme:

čokoladatortačokoladna torta

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja