Ekstra mehek mlečni kruh z rozinami

Mehki kruhki, polnega okusa in z gladko, mehko skorjico.

»Največji trik je v dobrem gnetenju – zelo pomembno je, da res gnetemo dlje časa, in tudi ko že mislimo, da je dovolj zgneteno, je bolje, da še malo zgnetemo. Trik pa je tudi v tem, da maslo dodamo na koncu, postopoma, ko je testo že prožno, ter da ga res dobro vgnetemo, da ni nikjer vidnih posameznih koščkov,« svetujeta avtorja recepta Jernej in Maja Zver, Jernejkitchen.

Opomba: Razlika v temperaturi pečice ni napaka: 10 stopinj izpuhti, ko odpremo vratca.

Sestavine

– 100 g rozin, 50 g ruma
– 750 g bele moke, tip 500
– 500 g polnomastnega mleka
– 15 g svežega kvasa, 15 g soli
– 100 g masla, zmehčanega na sobni temperaturi

Priporočamo še: Presenečeni boste, kako se pravilno skuha jajca za barvanje pirhov

Priprava

1. Rozine in rum segrejemo v kozici. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.

2. V skledo kuhinjskega robota stresemo moko, mleko in sveži kvas. Gnetemo pri majhni hitrosti približno 5 minut. Med gnetenjem dodamo sol in postopoma še na kocke narezano zmehčano maslo. Gnetemo še približno 5 minut, nato pa dodamo mešanico ruma in rozin.

3. Testo pokrijemo z živilsko folijo ali kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati uro na sobni temperaturi oziroma dokler se količina ne podvoji.

4. Testo razdelimo na štiri enake dele, te pa oblikujemo v manjše hlebčke. Model za peko kruha obložimo s papirjem za peko in vanj položimo hlebčke, tesno enega ob drugega. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 60–90 minut na sobni temperaturi oziroma dokler se količina ne podvoji.

5. Pečico segrejemo na 210 stopinj.

6. Vzhajan kruh tik pred peko premažemo z mlekom. Postavimo v pečico in pečemo 40–45 minut pri 200 stopinjah. Pečen kruh prestavimo iz modela na rešetko in pustimo, da se popolnoma ohladi.

Fotografija: Jernejkitchen

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed