Odprta Kuhinja

Energijske ploščice brez peke

A+   A-
Te energijske ploščice bodo najverjetneje postale kar vaša stalnica. Pa ne le zjutraj, z njimi si boste polnili žepe in torbice, da bodo vedno z vami kot bonboni.



Navedene količine zadostujejo za približno 20 energijskih ploščic, ki jih lahko v hladilniku, če so dobro zapakirane, hranimo do 14 dni.

Sestavine



  • po 150 g rženih in pirinih kosmičev

  • po 100 g suhih sliv in marelic

  • po 50 g rozin, suhih brusnic

  • 30 g oluščenih semen konoplje

  • 50 g grobo mletih oreščkov

  • 150 g masla, 20 ml rastlinskega olja

  • 100 g medu

  • ščepec cimeta ali po okusu

  • 80 g čokolade ruby ali druge čokolade


Priprava


1. Suho sadje, ki ga po potrebi razkoščičimo, zrežemo na manjše koščke in v električnem mešalniku zmeljemo do gostote grobega testa. Sadni zmesi primešamo vse druge sestavine in pregnetemo z roko, da se kosmiči in semena dobro vtrejo v vanjo.

2. Segrejemo ponev in razpustimo maslo, dodamo med, ko je vse stopljeno, pustimo vreti kakšnih pet minut. Ves čas vretja mešamo.

3. Masleno zmes ohladimo do približno 35 stopinj in jo tako ohlajeno počasi prilivamo v prej pripravljeno zmes kosmičev in suhega sadja. Ves čas mešamo.

4. Ko se vse sestavine med seboj dodobra povežejo, pretresemo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Za obliko uporabimo tortni obroč.

5. Zmes razširimo na debelino 2 cm in dobro potlačimo.

6. Dobljeno pogačo postavimo v hladilnik za najmanj dve uri, pokrito s prozorno folijo za živila.

7. Preden pogačo razrežemo na primerno velike energijske ploščice, zmešamo čokolado in rastlinsko olje ter ju na vodni kopeli gladko stopimo (če uporabimo ruby čokolado, lahko to naredimo tudi v mikrovalovni pečici).

8. Vogale ohlajenih ploščic potopimo v čokolado ali pa kar cele oblijemo.

9. Še enkrat ohladimo in začnemo uživati.

Namig: Za veganske ploščice maslo zamenjamo s kokosovim ali kakavovim maslom, med pa s tekočo melaso ali fruktozo.

Recept: Bled Rose Hotel
Fotografija: Kristina Smodila, Zgodbe na krožniku
Datum Objave: 24.1.2020 ob 13:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja