Enkrat za vselej: Ali lahko zamrznemo pire krompir

Krompirjev pire se pogosto znajde na našem jedilniku, kaj pa naredimo z njim, če ga skuhamo preveč?

Eden od načinov priprave krompirja je pire. Čeprav gre za povsem preprosto jed, ima vsaka gospodinja svoje skrivnosti in skrivne sestavine, zaradi katerih ga pripravi bolje od vseh ostalih. Zaradi nevtralnega okusa, hkrati pa kremaste in bogate teksture je pire pogosta priloga na slavnostnih pojedinah. Gotovo se je pri marsikomu od vas znašel za božič in silvestrovo. Pa tudi v dneh po novem letu si upamo trditi, da ga strežete v družbi domačih sarm.

Pri pripravi pireja se pogosto pojavi dilema, koliko krompirjev porabimo zanj. Nekatere kuharske knjige namigujejo, da na osebo potrebujemo po dva gomolja in pol. A saj veste, kako je s tem. V lonec raje vržemo kakšnega več. Da ne bi kdo za mizo ostal lačen. Da ne bi zmanjkalo. Da si lahko kdo naloži še dvojno porcijo. Sploh, kadar kuhamo za posebne priložnosti.

No, iz zgornjih razlogov se redko zgodi, da bi bilo pireja premalo. Scenarij, da ga bomo skuhali čisto preveč, je veliko bolj verjeten in v takšnih primerih se znajdemo v zagati, kam z vsem tem viškom krompirja. Ena možnost je, da preostanku pireja primešamo moko in kakšno jajce ter tako naredimo slastne njoke. Morda krompirjeve svaljke. Lahko tudi cmoke! A morda se nam po obilni pojedini v resnici ne ljubi. Kam torej z njim?

Okoli hlajenja in pogrevanja krompirja kroži marsikatera vraža, a v resnici ga lahko brez težav hranimo v hladilniku največ štiri dni. Kako pa je z zamrzovanjem?

Tudi zamrzovanje krompirja je dovoljeno. A pod nekaterimi pogoji. Prvi je ta, da mora biti krompir ohlajen, ko ga zamrznemo. V nasprotnem primeru se bo v posodi ali vrečki nabral kondenz in pire bo poln tako imenovanih »ledenih rož«. Priporočamo, da hladnega nadevate v plastične vrečke za zamrzovanje, iz njih iztisnete zrak in jih čim bolj sploščite. Tako bodo v zamrzovalniku zavzele najmanj prostora. Lahko pa krompir shranite tudi v plastične posode z neprodušno zaprtimi pokrovi. Namig: odmrznjen pire bo boljši, če bo vseboval čim več maščobe, torej mleka in masla, celo sira maskarpone.

Kako pa je s tajanjem zamrznjenega pireja?

Ko vzamemo zamrznjen pire iz zamrzovalnika, si želimo, da bi bil ob ponovnem segrevanju zopet okusen in kremast. Ne želimo si postanega in kašastega krompirja, kakopak. Zato imamo kar nekaj možnosti, kako ga odmrzniti.

Najbolj preprosto je odmrzovanje v mikrovalovni pečici. Če te nimamo, lahko izbiramo še med hladilnikom, kjer se bo talil dva dni. Lahko pa pire iz vrečke stresemo v velik litoželezni lonec in vse skupaj postavimo na štedilnik. Ali pa v pečico. V posodo dodamo še malo vode in pazimo, da se krompir ne posuši ali celo zažge. Med segrevanjem ga ne smemo pozabiti premešati!

Preberite še: Doma pripravljene kocke za pomoč imunskemu sistemu

Fotografija: DronG/Getty Images

Deloindom.si: Funkcija pomivalnega stroja, ki je marsikdo ne pozna
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana