Enolončnica z ohrovtom

Zima je čas jedi na žlico, bolj ali manj gostih in krepkih, ki so odlična samostojna jed.

Pozimi kuhamo bolj krepke jedi, enolončnicam dodamo meso in krompir, da so bolj goste. Med priljubljeno zimsko zelenjavo spada ohrovt, ki ga skuhamo v krepki enolončnici – ta menda izhaja iz Toskane. Ohrovt pripravljamo na različne načine, kot prilogo, okusen je tudi surov. Ker je ena najbolj zdravih vrst zelenolistne zelenjave, bi ga, zlasti pozimi, veljalo redno uvrščati na jedilnik. Da bi ohranil kar največ hranil, ga le hitro pokuhamo. Skuhamo ga lahko tako kot blitvo ali špinačo, zelo dobro se ujame s kuhanim krompirjem.

Sestavine (za 4 osebe)

– 0,5 glave ohrovta ali ustrezno količino kodrolistnega ohrovta
– 1,5 para klobas za kuhanje
– 10 dag slanine
– 1 čebulo
– 2 stroka česna
– 3 krompirje
– 1 liter jušne osnove
– olje
– sol, poper
– lovor, kumina

Priprava

1. Klobaso olupimo, nadrobimo na manjše koščke in rjavo zapečemo na olju. Meso poberemo iz lonca in spravimo na toplo. Če je v loncu ostalo preveč maščobe, jo odlijemo.

2. Slanino narežemo na koščke, čebulo in česen nasekljamo. Vse skupaj prepražimo na olju, da čebula postekleni. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo začimbe in na kocke narezan krompir ter kuhamo, dokler se ne zmehča.

3. Nekaj krompirja pretlačimo, da bo juha gosta, in dodamo še na trakove narezan ohrovt ter klobaso. Kuhamo, dokler ni ohrovt mehak, približno petnajst minut.

Preberite še: Koraki do najboljših enolončnic

Besedilo: A. K.
Fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.