Odprta Kuhinja

Enostavni skutni gregorčki, s katerimi boste priklicali pomlad

Fotografija: Petra Kavšek/The Foodie Slovenia
Odpri galerijo
A+   A-

Takole pa je pri Petri videti lep starodavni praznik gregorjevo, ko se pregovorno ženijo ptički in po rekah spuščamo lučke ...


Točno pred desetimi leti je Petra Kavšek izdala odlično kuharico Gozdna kuhinja. To so recepti, ki se naslanjajo na sestavine, po katere ne gremo v trgovino, ampak jih naberemo, so vsakdanje uporabni in ne nedostopno alternativni, kot se pri takih temah rado zgodi, smo takrat ugotavljali prav na tem mestu. Po nekaj letih je knjiga dočakala ponatis, konec meseca pa prihaja na police še ena, dopolnjena izdaja – kar je pravzaprav za trenutno stanje v knjigotrštvu lep, zavidanja vreden podatek, predvsem pa dokaz, da knjige ni narekovala neka modna muha.

Sestavine



  • 80 g maslenih piškotov

  • 80 g kokosove moke

  • 50 g sladkorja v prahu

  • 250 g skute

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • pomarančna lupinica, po okusu

  • rum, po okusu

  • kakav v prahu/čokolada v prahu

  • kokosova moka/mleti orehi


Okras

  • čokoladni srčki (za rep in krila)

  • čokoladne mrvice (za oči)

  • kandirana pomarančna lupinica (za kljunček)

  • sladkorna dekoracija

  • stopljena bela/temna čokolada


Priprava


1. Skuto dobro pretlačimo, dodamo vse sestavine in zgnetemo. Če želimo temno maso, dodamo kakav ali čokolado v prahu po okusu.

2. Sledi ustvarjanje: z rokami oblikujemo kroglice in jih povaljamo v kokosovi moki ali mletih orehih.

3. Vsaki kroglici dodamo čokoladne srčke za krila in rep, čokoladne mrvice za oči in košček kandirane pomarančne lupinice za kljunček.
Namig: Ptičke lahko dodatno okrasimo s sladkorno dekoracijo. Kot lepilo lahko uporabimo stopljeno čokolado.
Pripravljene kroglice pred serviranjem za vsaj 30 minut postavimo na hladno.

Preberite še: Ne bi si mislili, da lahko s to napravo spečemo več palačink na en mah in brez maščobe

Fotografija: Petra Kavšek/The Foodie Slovenia
Datum Objave: 16.3.2023 ob 08:03

Več iz te teme:

skutaježkigregorčkiptički

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja