Fantastična pita s feto, za katero ne potrebujemo krhkega testa

Eden tistih receptov, za katerega se nam ni treba predolgo sukati po kuhinji. Ta pita lahko nastane iz vseh možnih ostankov v hladilniku.

Ko so predstavili prenovljeni kuharski televizijski kanal 24Kitchen, smo srečali slovensko pevko Ireno Yebuah Tiran. Spretno se je sukala v kuhinji in nam zaupala, kako pripravlja porovo pito s sirom. Za konec leta smo izbrali prav njen recept – ker bo z novim letom čas za nove zgodbe, ta pita, ki spominja na kiš, pa je tako vsestranska, da ji lahko z malo domišljije narišemo obraz, ki odseva vsebino našega hladilnika. Uporabimo lahko tudi nasekljane olive ali kumarice, ki ostajajo v lončku na vratih hladilnika, košček narezanega zelja, če želite, tudi kaj mesnega, denimo košček šunke, ki je ostala od prednovoletnega sendviča, ali pa nekaj žlic kuhanega graha, ki ga za pripravo francoske solate nismo porabili. Naj bo leto, ki je pred nami, okusno, zdravo in veselo ter polno novih receptov, iz katerih bodo nastale lepe, nepozabne zgodbe!

Pita s sirom feta

Za 8–10 kosov.

  • 200 g fete
  • 150 parmezana
  • 150 g moke
  • 2 jajci
  • 200 g navadnega jogurta
  • 1 večji por
  • 1 čebula
  • 50 g masla
  • 4 žlice olja (ter še malo olja ali masla za premaz pekača)
  • timijan ščepec soli
  • In še: košček masla in malo moke (za pekač)

Priprava

1. Por in čebulo nasekljamo in ju na hitro popražimo na maslu. Ohladimo.

2. Feto narežemo na kocke, parmezan naribamo.

3. V posodi združimo vse naštete sestavine: prepraženo zelenjavo, narezan oziroma nariban sir, jajca, moko, jogurt, olje in timijan. Solimo le rahlo, saj je slan že sir. Maso prestavimo v namaščen in narahlo pomokan pekač. Poravnamo z žlico, da je pita enakomerno visoka, in pečemo dobre pol ure v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija.

4. Ko je pečeno, počakamo 10 minut, da se pita nekoliko ohladi in okusi povežejo. Postrežemo s skledo zelene solate in že je na mizi kosilo!

Namig: Sommelierka Mira Šemić zraven priporoča polno belo vino, denimo, chardonnay, sivi pinot, viognier.
Priporočamo še: TOP 5 najbolj priljubljenih receptov z jajci v 2022
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana