Odprta Kuhinja

Fermentirani čatni iz breskev

A+   A-
Fantastičen, težko opisljiv okus.Fascinirajo nas okusi, ki so jih sposobni ustvariti mikroorganizmi v kozarcu. Breskov čatni je gurmanska delikatesa. To ni okus, ki bi bil v slovenskem gastronomskem dednem zapisu, kajti gre za kombinacijo rahlo sladkega, rahlo slanega in rahlo kislega, ki se odlično počuti v družbi več različnih začimb, za krepkost in raznolikost »občutka« na jeziku pa poskrbijo še popraženi oreščki in semena.

Sestavine


- 5 zrelih, sladkih breskev
- 15 g svežega, olupljenega ingverja
- 5 g grškega sena, 5 g pimentovih semen, 5 g janeža 20 g orehov, 30 g sončničnih semen
- 5 g sveže, olupljene kurkume (ali nadomestimo s pol čajne žličke kurkume v prahu)
- sok pol limone
- 0,5 dl starter kulture (sirotka kefirja, sok aktivne kisane zelenjave)

Priprava


1. Semena grškega sena (sabljastega triplata) damo v posodico in prelijemo z vrelo vodo ter pustimo stati vsaj 6 ur.

2. V posodi z debelejšim dnom na zmerni temperaturi najprej popražimo semena kumine, pimenta in gorčice, nato pa orehe in sončnična semena.

3. Ko se začimbe in oreški ohlajajo, na kocke narežemo bres­kve, odlijemo vodo od grškega sena in ga splaknemo pod svežo. S finim strgalom naribamo ingver in kurkumo.

4. Vse sestavine damo v večjo skledo, dodamo sveže stisnjen limonov sok. Primešamo sol (1–2 odstotka skupne teže sestavin), prilijemo starter kulturo in dobro premešamo.

5. Zmes prestavimo v kozarec za vlaganje ter vsebino dobro pritisnemo na dno, tako da so koščki sadja pod gladino tekočine. Kozarec postavimo v temen kotiček in ga naslednje 2 do 3 dni dvakrat na dan premešamo (ter po vsakem mešanju vsebino spet potlačimo). Odvisno od temperature bo čatni po tem času fermentiran, nakar ga prestavimo v hladilnik, kjer bo zdržal približno mesec dni (odvisno od dodane soli).
Preberite še: Vložene bučke v oljčnem olju po sicilijansko

Recept: Kis in kvas
Fotografija: Uroš Hočevar
Datum Objave: 12.8.2018 ob 18:08

Več iz te teme:

breskvečatni

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja