
Fantastičen, težko opisljiv okus.
Fascinirajo nas okusi, ki so jih sposobni ustvariti mikroorganizmi v kozarcu. Breskov čatni je gurmanska delikatesa. To ni okus, ki bi bil v slovenskem gastronomskem dednem zapisu, kajti gre za kombinacijo rahlo sladkega, rahlo slanega in rahlo kislega, ki se odlično počuti v družbi več različnih začimb, za krepkost in raznolikost »občutka« na jeziku pa poskrbijo še popraženi oreščki in semena.
Sestavine
– 5 zrelih, sladkih breskev
– 15 g svežega, olupljenega ingverja
– 5 g grškega sena, 5 g pimentovih semen, 5 g janeža 20 g orehov, 30 g sončničnih semen
– 5 g sveže, olupljene kurkume (ali nadomestimo s pol čajne žličke kurkume v prahu)
– sok pol limone
– 0,5 dl starter kulture (sirotka kefirja, sok aktivne kisane zelenjave)
Priprava
1. Semena grškega sena (sabljastega triplata) damo v posodico in prelijemo z vrelo vodo ter pustimo stati vsaj 6 ur.
2. V posodi z debelejšim dnom na zmerni temperaturi najprej popražimo semena kumine, pimenta in gorčice, nato pa orehe in sončnična semena.
3. Ko se začimbe in oreški ohlajajo, na kocke narežemo breskve, odlijemo vodo od grškega sena in ga splaknemo pod svežo. S finim strgalom naribamo ingver in kurkumo.
4. Vse sestavine damo v večjo skledo, dodamo sveže stisnjen limonov sok. Primešamo sol (1–2 odstotka skupne teže sestavin), prilijemo starter kulturo in dobro premešamo.
5. Zmes prestavimo v kozarec za vlaganje ter vsebino dobro pritisnemo na dno, tako da so koščki sadja pod gladino tekočine. Kozarec postavimo v temen kotiček in ga naslednje 2 do 3 dni dvakrat na dan premešamo (ter po vsakem mešanju vsebino spet potlačimo). Odvisno od temperature bo čatni po tem času fermentiran, nakar ga prestavimo v hladilnik, kjer bo zdržal približno mesec dni (odvisno od dodane soli).
Preberite še: Vložene bučke v oljčnem olju po sicilijansko
Recept: Kis in kvas
Fotografija: Uroš Hočevar