Odprta Kuhinja

Figova marmelada s teranom

Odpri galerijo
A+   A-
Da boste zvrhan zabojček fig porabili še prej, preden se jih lotijo ose.


Sestavine


- 600 g črnih fig
- 2 jedilni žlici rjavega sladkorja
- 2 dl terana
- 1,5 žlice sredstva za želiranje (pektin, želin ipd.)

Priprava


1. Opranim figam odstranimo peclje in jih razrežemo na četrtine

2. Sladkor zmešamo z želinom in oboje vmešamo v fige.

3. Pristavimo na ogenj in med nenehnim mešanjem segrevamo 3 minute. Pazimo, da se ne prismodi.

4. Fige morajo samo spustiti sok, ki nato rahlo karamelizira.

5. Potem dolijemo teran, mešamo do vretja, kuhamo še 3 do 5 minut.

6. Vroče prelijemo v kozarce.
Opomba: Čeprav alkohol med kuhanjem izpari, okus ostane. Zato te marmelade ne ponudimo otrokom.

Namig: Figovo marmelado lahko ponudimo tudi k pršutu, kuhani govedini ali divjačini. Da bo bolj pikantna, je nekaj žlic segrejemo v kozici in razmešamo z žlico vode (ali terana), vroči pa dodamo žličko sveže naribanega ingverja ali samo malo več zmletega črnega popra.

Recept Slavka Ilich
Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 24.8.2018 ob 12:08

Več iz te teme:

marmeladafige

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja