Odprta Kuhinja

Perfektna poletna sladica iz fig, ki jih naberemo na dopustu

Shuttertsock
Odpri galerijo
A+   A-
Imenitna sladica po koncu večerje ali kar tako.


Če se v teh dneh mudite na obali, ste gotovo opazili figovce, ki se šibijo pod težo žlahtnih sadežev. Iz tistih, ki jih ne uspete pojesti svežih, lahko pripravite to čudovito figovo pito.

Sestavine



  • 200 g moke, 100g

  • masla, 50 g

  • kristalnega sladkorja

  • lupinica ene pomaranče

  • žlička vaniljevega izvlečka

  • rumenjak

  • 6 fig


Mandljeva pasta

  • 100 g masla

  • 100g kristalnega sladkorja

  • 2 jajci

  • 140g mletih mandljev

  • 75g moke


Sirup

  • lupinica in sok ene pomaranče

  • 35 g kristalnega sladkorja


Priprava


1. V multipraktik stresemo moko, ščep soli, na kocke narezano mrzlo maslo in zmešamo, da dobimo drobtine. Dodamo sladkor in pomarančno lupino ter premešamo. Dodamo vaniljo, rumenjak in žlico mrzle vode ter premešamo, da se sestavine povežejo v testo. Oblikujemo kroglo, sploščimo, razvaljamo v velikost modela (za torto ali pito, 22–24 cm); pekač namastimo, obložimo s testom, oblikujemo tudi rob, dno prebodemo z vilicami in postavimo za pol ure v hladilnik.

2. Medtem v skledi maslo s sladkorjem penasto umešamo; postopoma, eno po eno dodamo jajca, vsakič dobro vmešamo, primešamo še moko in mandlje.

3. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Po testu razmažemo mandljevo pasto in pogladimo. Fige očistimo, odstranimo peclje, razpolovimo in z odrezano stranjo navzgor razporedimo po pasti, rahlo jih pritisnemo vanjo. Pečemo kako uro; če prehitro rjavi, po 40 minutah prekrijemo s peki papirjem. Fige morajo biti mehke, zobotrebec pa suh, ko ga izvlečemo iz nadeva.

4. Pustimo hladiti, medtem naredimo sirup. V kozico damo pomarančno lupinico in sok ter sladkor, dodamo še žlico vode in zavremo. Znižamo temperaturo in kuhamo 5 minut, da nastane sirup, ki ga s čopičem premažemo po piti.
Preberite še: To je razlog, zakaj bi morali mletemu mesu dodati sodo bikarbono

Fotografija: Shuttertsock
Datum Objave: 9.8.2022 ob 18:08

Več iz te teme:

figefigova pita

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja