Figurice iz ingverjevega testa
A+ A-
Tradicionalni ingverjevi piškoti so v obliki človečkov.
Modelček naredimo iz malo tršega papirja, na primer iz kartonske embalaže za čaj ali kosmiče. Ne drobijo se, zato so primerni za dekoriranje, lahko postanejo okraski za smrečico. Iz dišečega začinjenega testa izrezujemo tudi drugačne, lahko celo večje oblike, saj med peko obdržijo obliko. Izredno trpežni piškoti!
Sestavine
- 250 g črne moke
- žlička bio pecilnega praška
- ščep soli, žlička in pol ingverja v prahu
- pol žličke mletega cimeta
- po četrt žličke naribanega muškatnega oreščka in mletih nageljevih žbic
- 80 ml stopljene kokosove maščobe
- 50 ml tekočega sladila (na primer javorjev sirup)
- 150 g kristalnega sladkorja
- 50 ml rastlinskega mleka
Priprava
1. Kokosovo maščobo zmešamo s sladkorjem in tekočim sladilom. Običajno jim dodajo med, če se želimo temu izogniti, uporabimo drugo tekoče sladilo, na primer javorjev sirup. Prilijemo še mleko.
2. Posebej zmešamo moko z začimbami in pecilnim praškom, prilivamo tekoče sestavine in mešamo z žlico. Testo je precej redko, ampak se bo v hladilniku strdilo. Na hladnem naj bo približno uro.
3. Modelček za figuro lahko naredimo sami iz malo tršega papirja. Položimo ga na testo in obrežemo z ostrim nožem, nato pa dvignemo z lopatico in preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Če jih bomo obesili kot okraske, jim naredimo luknjico za vrvico.
4. Kepa testa bo trda, sploh če bo v hladilniku dlje kot uro, zato odrežemo le en kos, ga pognetemo, da se zmehča, in nato razvaljamo na pomokani površini. Če delamo počasi, je najbolje, da preostanek testa vrnemo v hladilnik.
5. Pečemo sproti, zato si pripravimo vsaj dva pekača.
6. Pečico vključimo na 180 stopinj, pečemo približno 9 minut oziroma tako dolgo, da se spodnja stran piškotov čisto malo obarva. Vroči piškoti so mehki, ko se ohladijo, pa postanejo trdi. Ko se vsaj malo ohladijo, jih pobiramo s pladnja z lopatico.
7. Za okrasitev naredimo limonov led, tako da v nekaj kapljicah limonovega soka razmešamo sladkor v prahu. Z njim rišemo, uporabimo ga tudi kot lepilo za perlice, barvni posip, kristalni sladkor. V pravljicah je vse mogoče in se običajno srečno konča.
Fotografija: Hana Splichal
Preberite še: Hrana, ki jo je priporočljivo jesti v mrzlih dneh
Datum Objave: 13.12.2017 ob 13:12