Fižolova enolončnica

Recept za pozabljivce in odličen za pripravo vnaprej.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 – 25 minut.

Sestavine

– 800 g vloženega fižola (2 pločevinki)
– 2 krompirja
– po en rdeč in rumen korenček
– pol gomolja zelene
– večja čebula, 2 stroka česna
– lovor, šetraj
– 2 žlici oljčnega olja
– peteršilj
– po želji polovica vloženega paradižnika

Priporočamo še: Kako shranimo hrano v kozarce namesto v zamrzovalnik #priročno

Priprava

1. Krompir, korenje, zeleno in čebulo narežemo, stresemo v lonec, na hitro popražimo in prilijemo toliko vode ali jušne osnove, da povsem pokrije zelenjavo v loncu. Začinimo s šetrajem, lovorjem. Zavremo in na šibkem ognju pokrito kuhamo dalje 15 minut.

2. Dodamo fižol in po želji paradižnik ter kuhamo še 5 minut. Po okusu solimo, popramo. Če imamo, dodamo malo suhih lističev zelene za boljši okus.

3. Polovico juhe pretlačimo in vrnemo v lonec. Prilijemo vodo ali jušno osnovo, da juho po želji razredčimo. Ponovno zavremo.

4. Česen stremo ali sesekljamo. V kozici segrejemo oljčno olje in v njem na hitro popražimo česen, da zadiši. Vse skupaj dodamo v lonec, da tako dodatno začinimo juho. Postrežemo s peteršiljem kot samostojno jed.

Opomba: Fižol iz pločevinke zamenjajte s kuhanim fižolom – tistim, ki ste ga dan prej namočili in potem skuhali v loncu na povišan tlak. Naredimo vnaprej: Odlična jed, ki jo brez težav skuhate vnaprej.
Različica: Juho malenkost razredčite in vanjo zakuhajte testenine. Vendar ne vnaprej, ampak šele tik pred postrežbo. Še boljša je juha s slanino ali panceto.
Priporočamo: Sedem namenov, za katere lahko uporabite kuhinjsko krpo

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed