Odprta Kuhinja

Fižolova enolončnica

A+   A-
Recept za pozabljivce in odličen za pripravo vnaprej.



Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 - 25 minut.

Sestavine


- 800 g vloženega fižola (2 pločevinki)
- 2 krompirja
- po en rdeč in rumen korenček
- pol gomolja zelene
- večja čebula, 2 stroka česna
- lovor, šetraj
- 2 žlici oljčnega olja
- peteršilj
- po želji polovica vloženega paradižnika
Priporočamo še: Kako shranimo hrano v kozarce namesto v zamrzovalnik #priročno

Priprava


1. Krompir, korenje, zeleno in čebulo narežemo, stresemo v lonec, na hitro popražimo in prilijemo toliko vode ali jušne osnove, da povsem pokrije zelenjavo v loncu. Začinimo s šetrajem, lovorjem. Zavremo in na šibkem ognju pokrito kuhamo dalje 15 minut.

2. Dodamo fižol in po želji paradižnik ter kuhamo še 5 minut. Po okusu solimo, popramo. Če imamo, dodamo malo suhih lističev zelene za boljši okus.

3. Polovico juhe pretlačimo in vrnemo v lonec. Prilijemo vodo ali jušno osnovo, da juho po želji razredčimo. Ponovno zavremo.

4. Česen stremo ali sesekljamo. V kozici segrejemo oljčno olje in v njem na hitro popražimo česen, da zadiši. Vse skupaj dodamo v lonec, da tako dodatno začinimo juho. Postrežemo s peteršiljem kot samostojno jed.
Opomba: Fižol iz pločevinke zamenjajte s kuhanim fižolom – tistim, ki ste ga dan prej namočili in potem skuhali v loncu na povišan tlak. Naredimo vnaprej: Odlična jed, ki jo brez težav skuhate vnaprej.

Različica: Juho malenkost razredčite in vanjo zakuhajte testenine. Vendar ne vnaprej, ampak šele tik pred postrežbo. Še boljša je juha s slanino ali panceto.

Priporočamo: Sedem namenov, za katere lahko uporabite kuhinjsko krpo

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 6.12.2018 ob 12:12

Več iz te teme:

juhe in enolončnicejuhacvetača

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.