Fižolova juha z ribano kašo za mrzle zimske dni

Žametna juha te dobro nasiti in hkrati čustveno nahrani.

Če bi imeli spomini svoj letni čas, bi bila to prav gotovo zima; spominja na otroštvo in pričara zavetje doma. Danes zjutraj se mi je zazdelo, da sem na vrtu opazila zimo. Hladen piš, od noči, vlage in mraza pobeljeni vršički trav in tisti vonj, vonj po zimi, kaminu, piškotih. Čeprav mi zima pravzaprav ni všeč, jo imam nekako rada, kaj pa vem, zakaj. Opažam, da se mi podobno dogaja tudi z drugimi rečmi in celo z ljudmi. Če si dovolj dolgo na svetu, te življenje kar lepo obrusi.

Zima je romantična. Zavijam z očmi ob prezgodnjih smrečicah in okraskih, kam neki se nam tako mudi, sama pa sem že večkrat pomislila na drobne lučke, ki jih imam nekje v škatli. Zima je polna pričakovanj in hrepenenja po nečem. Zima je topla, topla bunda, mehek šal, podloženi čevlji, dekica in ogenj v kaminu.

Fižol v mnogo zimskih jedeh

Zima je tudi nostalgična. Če bi imeli spomini svoj letni čas, bi bila to prav gotovo zima. Spominja na otroštvo, na tisto, v kar sem nekoč verjela, pričara zavetje družine, doma. Tradicija postane navdih. Že brskam po starih receptih, po zvezkih, ki imajo oblepljene platnice in jim odpadajo listi. Babičini piškoti so preverjeno najboljši, mamin orehov kolač je nekaj, brez česar zame zimski prazniki sploh ne obstajajo. Iz otroštva zasvetijo tudi drugi recepti, povezani s čudovitim občutkom varnosti, ko nekdo zate kuha tvoje najljubše jedi.

Upam, da se med zimskimi prazniki kakšen dan zbašem med stol in mizo v kuhinji in čakam, da se napolni krožnik. V mislih imam okus matevža in kislega zelja. Kot otrok sem nekaj časa mislila, da je matevž povezan z Matevžem, kar se mi je zdelo čudno, saj v naši družini ni bilo nikogar s tem imenom, vprašala pa tudi nisem. Zimski čas ima rad skrivnosti. Matevž je stara slovenska jed iz napol pretlačenega kuhanega fižola in krompirja. Brez težav je to veganska jed, če se iz recepta izpusti zabela. Ime ima res nenavadno, povezano naj bi bilo z občutkom, ki ga imaš, kadar prejšnji dan praznuješ s prevelikim kozarcem. Menda se je včasih reklo, da imaš matevža, tako kot danes rečemo, da imaš mačka. Pretlačen fižol in krompir sta se vedno ponudila s kislim zeljem ali kislo repo, kar bi bilo smiselno jesti v takih (mačkastih ali matevžastih) dnevih.

Še na eno jed iz otroštva imam nostalgične spomine. Zanimivo, tudi ta je fižolova. Gre za gosto kremno fižolovo juho, v katero je zakuhana ribana kaša. Od malega sem tej juhi rekla mravlje. Ne bi vedela, zakaj. Juha je zame popoln comfort food, jed, ki te dobro nasiti in hkrati čustveno nahrani. Po navadi je občutek povezan z lepimi spomini na otroštvo, polno mizo in mamo, ki si briše roke v predpasnik.

Ribana kaša je prav tako bolj iz prejšnjih časov, ko se je v nedeljo obvezno kuhala juha. Zelo trdo testo je treba naribati in kašo razgrniti na kuhinjskem prtiču, da se nekoliko osuši. Za fižolovo juho jo morda pripravite brez jajc, s sojinim mlekom, malo olja in soli ter ščepcem kurkume za barvo.

Zima je topla, kadar jo naredimo takšno.

Fižolova juha in ribana kaša

Sestavine

 • 100 g suhega fižola
 • lovorjev list
 • čebula
 • česen
 • 2 korenčka
 • kos zelene
 • peteršilj
 • sol in poper
 • jušne začimbe
 • olje
 • ribana kaša

Priprava

1. Fižol namočite čez noč in skuhajte z lovorjevim listom. V večji kozici na razgretem olju popražite najprej čebulo, nato dodajte česen, narezan korenček, zeleno, peteršilj, lahko tudi kolerabo in pastinak. Zelenjavo popražite, solite, dodajte začimbe in zalijte z vodo. Vode naj ne bo preveč.

2. Kuhano zelenjavo in fižol, oboje s tekočino, v kateri se je kuhalo, zmiksajte v blenderju. Pazite, da prej odstranite lovorjev list!

3. Posebej skuhajte ribano kašo. Dodajte jušne začimbe in sol.

4. Zmešajte kašo in fižolovo juho in pustite nekaj časa na štedilniku, preden ponudite. Juha naj bo gosta in žametna, zato pri kuhanju uporabite raje manj tekočine. Na koncu jo lahko še vedno razredčite, če se vam bo zdela pregosta.

Preberite še: Preprost trik, da bo suh kruh zopet mehak in hrustljav

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana