Fižolova juha

Za krepko kremno juho, ki tekne v zimskih dneh, nam doma ni treba imeti vedno sveže zelenjave, dovolj so čebula, fižol iz konzerve in paradižnikova mezga ter malo domišljije.

Taka juha je skuhana v petnajstih minutah, kar nam pride prav v časovni stiski, ko ne vemo, kaj bi na hitro pripravili, za hrbtom pa nam v lonce kuka nekaj lačnih jedcev. Po podobnem receptu skuhamo tudi paradižnikovo juho, za katero namesto fižola potrebujemo dve konzervi pelatov ali pasiranega paradižnika. Če smo bili poleti pridni in smo sami kuhali paradižnik, še toliko bolje. Mojim jedcem namesto testenin v paradižnikovi juhi bolj tekne riž, popestrimo pa jo še z žlico kisle smetane.

Sestavine (za 4 osebe)

– 2 pločevinki fižola po 400 g
– 1 čebula
– 3 stroki česna
– 3–4 žlice domače paradižnikove mezge (ali ustrezno količino koncentrata)
– 2 pesti jušnih rezancev
– lovor, kumina, mešanica mediteranskih začimb, sol, poper
– šopek peteršilja

Priprava

1. Čebulo drobno nasekljamo in na hitro prepražimo. Dodamo strt česen in prepražimo, da česen zadiši. V mešalnik stresemo 1 konzervo fižola in praženo čebulo in česen. Zmeljemo v gosto kašo.

2. Vlijemo v lonec, dodamo paradižnikovo mezgo in začimbe ter zalijemo z vodo. Pustimo, da zavre, in kuhamo nekaj minut. Dodamo drugo konzervo fižola in testenine, ki smo jih poprej skuhali v slani vodi.

3. Prevremo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Naslovna fotografija: Thinkstock
Recept: Alenka Kociper

Preberite še: V trgovino šele, ko hladilnik kaže rebra

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.