Odprta Kuhinja

Flammkuchen: nemška pica, ki ne sme manjkati na vrtni zabavi

Flammkuchen: nemška pica, ki ne sme manjkati na vrtni zabavi (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
Nekakšen hibrid med pico in ploščatim kruhom, na kateri najdemo kislo smetano, slanino in rezine čebue.

Po domače pravimo, da je to nemška pica, malo pa tudi francoska, kajti izvor te jedi je prav nekje na meji med obema državama. Priprava vas kuharsko ne bo izčrpala, osrečili pa boste kar nekaj ljudi za mizo.

Sestavine

  • 2 skodelici navadne bele moke
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 skodelice vode (po potrebi glede na moko)
  • 2 žlici deviškega oljčnega olja

Obloga

  • skodelica kisle smetane ali creme fraiche (lahko tudi grški jogurt)
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • 150 g slanine (kocke ali rezine)
  • 2 srednje veliki čebuli
  • poper

Dodatno

  • polenta za pekač

Priprava

  1. Pečico vključimo na največ, kar zmore.
  2. V skledi pomešamo moko, sol, vodo in olje. Vodo prilivamo postopno, glede na suhost moke, toliko, da lahko oblikujemo testo, ki ga nato zvrnemo na delovni pult in na roke gnetemo, dokler ni enakomerno, primerno mehko – od 3 do 5 minut. Pokrijemo s posodo in damo na stran.
  3. V kislo smetano primešamo muškatni orešček in damo na stran.
  4. V ponvi popražimo slanino, narezano na manjše koščke: toliko, da je rahlo hrustljava, nato jo vzamemo iz ponve, maščobo pustimo, slanino pa stresemo na namensko papirnato brisačo, da vpije maščobo.
  5. V ponev damo čebulo, narezano na tanke rezine, pražimo, dokler ne karamelizira, na šibkejšem ognju, okrog 10 minut.
  6. Testo, ki se je medtem malo spočilo, razvaljamo in raztegnemo v pravokot­nik, velik nekako 30 x 40 cm.
  7. Preložimo ga na pekač, ki smo ga pred tem posuli še s polento.
  8. Na testo razporedimo začinjeno kislo smetano, karamelizirano čebulo in popraženo slanino, popramo po okusu.
  9. V razgreti pečici, na srednji rešetki, pečemo 15 do 20 minut, dokler robovi testa ne začnejo temneti.
  10. Vzamemo iz pečice, se zadržimo, da ne bi pojedli še razbeljene, nato narežemo na kose in ponudimo – najbolje z dobrim pivom.

image_alt
Najbolj pomembna pravila pri pripravi testeninske solate, ki jih morate poznati

 

Datum Objave: 13.8.2024 ob 06:08

Več iz te teme:

picaFlammkuchenprigrizekpiknik

Naročite se na e-novice:

Lea Sterle in Neli Selan iz ljub­ljanskega izobraževalnega centra BIC Ljubljana, ki v šolski kuhinji centra Kult 316 gostita naše teste in z nami obnavljata kuharske osnove.