Francesinha: slavni sendvič iz Porta v poslovenjeni različici

Tako kot marsikje na Portugalskem, so tudi v Portu domačini presneto ponosni na lokalne jedi. Francesinha je sendvič, s katerim obnorijo turiste.

Že takoj po prihodu v Porto nam je domačin priporočil nekaj bližnjih restavracij s tradicionalno hrano, zraven pa omenil še, da gre pokusiti predvsem vampe po (menda zelo slavnem) receptu iz Porta in sendvič francesinha.

Vampom smo se izognili, na sendvič zavili. Legenda pravi, da je francesinho izumil Daniel da Silva, ki se je po letih v Franciji in Belgiji vrnil v Porto. Pisalo se je leto 1953, ko je najprej izumil posebno omako, potem pa sestavil še sendvič, v katerega je zapakiral tudi lokalne mesnine: klobasice in kos popečene teletine.

Jed z razglednic

Sendvič je gradil na opečenem kruhku, francoskem opečencu, po katerem je nasitna kulinarična kreacija dobila ime. Danes je francesinha v Portu tako zelo priljubljena, da jo lahko najdete tudi na razglednicah in celo majicah.

Ko smo se vrnili domov, smo recept za slavni sendvič poenostavili in poslovenili. Vanj smo zapakirali kar kranjsko klobaso in najbolj znan slovenski poltrdi sir, namesto portugalske ostre začimbe piri piri pa uporabili mleto ostro papriko oziroma ščepec čilija v prahu. In ne recite, da vas nismo opozorili: gigantski sendvič, ki ga jemo z vilicami in nožem, si pripravite le tedaj, ko ste lačni kot volk, saj je izredno nasiten!

Sendvič francesinha, prirejen za slovenske razmere

  • 2 kosa toasta (za 1 jedca)
  • polovica klobase (lahko je kranjska)
  • 2 rezini šunke
  • 4–6 rezin (poltrdega) sira
  • jajce

Omaka za 4 ali 5 sendvičev

  • manjša čebula, 2 stroka česna
  • 2 dl rdečega vina
  • 2 dl piva
  • 2 dl paradižnikove omake
  • lovorov list
  • 2 žlici moke
  • ščep mlete ostre paprike oziroma čilija v prahu (po okusu)
  • sol in poper
  • malo olja

Priprava

1. Gremo najprej k omaki: v manjšem loncu z debelejšim dnom na žlici olja prepražimo na tanko narezano čebulo, zatem dodamo česen in prepražimo le toliko, da zadiši. Prilijemo vino in zavremo. Vlijemo še paradižnikovo omako, dodamo lovorov list in pogrejemo. Ko zavre, gre v lonec še pivo. Spet počakamo, da zabrbota, zatem zmanjšamo ogenj in kuhamo pol ure. Zdaj odstranimo lovorov list, solimo in popramo.

2. V skodelici gladko pomešamo moko s pol decilitra hladne vode, zmes vlijemo v omako in zavremo. Omako, ki bi morala biti zdaj že malo zgoščena, odstavimo.

3. Premešamo s paličnim mešalnikom.

4. Na koncu začinimo z mleto papriko (lahko čili). Če je treba, dosolimo.

5. Naslednji korak – klobasa. Pogrejemo jo v vroči vodi, jo previdno vzamemo iz kopeli, počez narežemo na pol in potem še po dolgem, da dobimo četrtine. Na žlici olja jih pečemo v vroči ponvi.

6. In zdaj: sestavljanje! Pekač pokrijemo s papirjem za peko. Nanj položimo kos kruha, pokrijemo z rezino sira, sledi šunka. Čeznjo razporedimo po dve popečeni četrtinki kranjske klobase, pokrijemo s še eno rezino šunke, novo rezino sira in kruha. Sendvič pokrijemo s preostalimi rezinami sira in ga za nekaj minut potisnemo v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija, da se sir lepo raztopi.

7. Ko se (po slovensko zložena) francesinha greje, v ponvici spečemo jajce na oko.

8. Sendvič prestavimo v globlji krožnik, saj ga bomo zalili s konkretno zajemalko zelo vroče omake. Na vrh poveznemo pečeno jajce.

Namig: V Portu je obvezna priloga k temu sendviču dobra mera pečenega krompirčka in zraven še kozarec hladnega piva.

Priporočamo še: Takšno kisanje zelja v kozarcih vas bo navdušilo

Fotografija: Arhiv Turizma Porto

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed