Francoska zloženka po Olgino

Jed, ki jo pripravite takrat, ko želite zablesteti kot francoski chef.

Sestavine

– 130 g foie gras
– 80 ml sladke smetane
– 4 rezine jabolka granny smith
– 150 g mladega sira
– žlica masla
– 50 g sladkorja za karamel

Priprava

1. Jabolko narežemo na pol centimetra debele rezine in jih popečemo na maslu. Odcedimo na papirnatem prtiču in dobro ohladimo.

2. Sladko smetano stepemo. Foie gras, ki smo ga vsaj kakšno uro prej vzeli iz hladilnika, pretlačimo in vmešamo sladko smetano.

3. Pri zlaganju si pomagamo z obročem za porcijske slaščice (okrogel modelček premera 7 cm in višine 5 cm). Polnimo ga po plasteh. Na dno modelčka položimo popečeno rezino jabolka, čez nadevamo smetanov foie gras in poravnamo. Prekrijemo ga z jabolčno rezino, spet sledi zmes smetane in foie grasa. Na to damo mladi sir, ki smo ga pretlačili z vilicami. Modelček napolnimo do vrha.

4. Pripravimo še karamel: ponev segrejemo in sladkor enakomerno razporedimo po posodi. Da se bo tudi enakomerno talil, posodo vmes potresemo. Ko se sladkor stali in dobi lepo karamelno barvo, ga odstavimo in z njim prelijemo sir v modelčku.

5. Zloženko damo v hladilnik, da se dobro ohladi. Pred serviranjem odstranimo modelček in sladico okrasimo s cvetovi ali mikrozelenjem.

Namig: Če bomo modelček obložili z acetatno folijo, bo zloženka še lepše zdrsnila iz njega.

Recept: Olga Cvetek
Fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed