Odprta Kuhinja

Francoske testenine s čebulo iz enega lonca, za katerimi nori ves splet

Fotografija: Anna Bryleva/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Spletni hit, ki testenine poveže s kultno francosko juho. Preverili smo, ali se obnese.


Pašta po francosko. Sliši se zanimivo, smo si rekli, ko smo zasledili viralni recept, ki naj bi ga bilo vredno poskusiti. Jed, ki jo je navdahnila kultna čebulna juha, je v resnici nekaj čisto novega. A prav tako kot francoski kulinarični ponos, pripravljena v enem loncu. Neverjetno kremasta, a sila preprosta. Da so za testenine specialisti Italijani, vemo. Preverimo še, kako gredo od rok Francozom.



Recept gre nekako takole. Na štedilniku segrejemo litoželezno posodo, predvidevamo pa, da bi šlo tudi v loncu drugačne vrste, če prve ni na voljo. Na maščobi prepražimo na dolge trakce narezano čebulo, dokler ne karamelizira. Za ta proces porabimo kar nekaj časa, približno 15 minut. Nato zalijemo z vinom – potrebovali bomo približno deciliter belega, dodamo timijan in kuhamo nekaj minut, da alkohol izpari.

Nadaljujemo: v lonec stresemo testenine in jih prelijemo z jušno osnovo. Kuhamo, dokler niso kuhane na zob, nato dodamo riban parmezan in prelijemo s smetano. Tudi količino slednje bi ocenili na deciliter. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo svilnato kremno teksturo omake.

Skratka, takšno pašto pripravimo skoraj iz nič, pri tem pa umažemo le eno posodo. Mislili bi si, da iz te moke ne bo kaj prida kruha, oziroma iz čebule in makaronov pač ne bo dobre pašte. Pa vendar je končni rezultat izjemno navdušujoč. S slednjo trditvijo se na tiktoku strinja že več kot milijon in pol uporabnikov, ki video z navdušenjem delijo, všečkajo in komentirajo. Nekateri priporočajo še, da na ponvi prepražimo še šampinjone in jih potresemo po vrhu.
Preberite še: Peresniki v znameniti paradižnikovi omaki z vodko (VIDEO)

Fotografija: Anna Bryleva/Getty Images
Datum Objave: 2.2.2023 ob 07:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: