Francoski koh: izjemno sočen kolač iz starih časov

V ta sočni kolač, ki se mu je pred stotimi leti reklo francoski koh, se združi prijeten preplet pomaranče in limone ter mandljevih lističev, za piko na i pa poskrbi mleti cimet.

Kaj ni že na fotografiji krasen, francoski koh, ki je pravi poklon pomarančam in mandljem? Iz stoletje stare kuharske knjige je recept za sodobni čas prilagodil kranjski chef Uroš Gorjanc (Gostilna Krištof), ki je navodila za pripravo te sočne sladice zapisal tako, da bo jasna sodobnim gospodinjam. Hkrati je francoski koh tudi spekel. Nastala je imenitna in nadvse preprosta sladica, v katero smo se kar malo zaljubili!

Vas zanima, kako je recept, ki je bil izhodišče za pripravo te poželjive sladkosti, pred stotimi leti v kuharski zvezek zapisala Danijela Ule (1900 – 1948)? Začela je z besedami: »Deni skupaj: 30 dkg putra, dišav, pomarančnega sladkorja, cimeta, mokroto pol limone in 30 dkg sladkorja. Potem vse dobro stepeš.«

In takole so pred stoletjem podala navodila za peko: »Tedaj namaži plez maslom in deni mešanico gor, povrh pa namaži z beljakom, ptresi tiste mandelne in deni peč.« Izkušene gospodinje tistega časa v recepturah pač niso omenjale ne časa peke niti (približne) temperature pečice, saj se je pač vedelo, kako in kaj.

Chef Gorjanc je tisti dan, ko je na našo željo pod drobnogled vzel stare recepture, jedi pripravil in tudi za sodobni čas prilagodil zapis receptov. Poleg francoskega koha je pripravil še krompirjevo juho in renstana jetra.

Kot zapisano, je ideje za vse našteto našel v stoletje starih kuharskih zapiskih Danijele Ule. Rojena je bila v Grahovem, svoje zadnje dni pa je preživela na Velikem hribu pri Kranju, torej le nekaj kilometrov proč od kranjskega predela Predoslje, kjer je v Nežkini hiši ob Gostilni Krištof pred kratkim nastala zgoraj objavljena fotografija jedi.

Francoski koh

Pripravimo podolgovat pekač in kos papirja za peko.

Za 10 – 12 kosov.

 • 300 g masla
 • 300 g sladkorja
 • 300 g moke
 • žlička pecilnega praška (vinskega kamna)
 • 7 jajc
 • mleti cimet
 • sok pol limone
 • sok pol pomaranče
 • naribana lupinica 1 bio pomaranče

Preliv

 • 150 g sladkorja v prahu
 • sok 1 pomaranče
 • posip: mandljevi lističi

Priprava

1. Jajca penasto umešamo s sladkorjem. Nato dodamo cimet in naribano lupinico ene pomaranče ter pomarančni in limonov sok.

2. V zmes počasi ter med mešanjem vlijemo stopljeno in tudi že malo ohlajeno maslo.

3. Postopoma vmešamo še moko, v katero smo dodali pecilni prašek oziroma vinski kamen: najprej dodamo tretjino moke, premešamo, nato spet tretjino, pomešamo, in še preostanek.

4. Testo vlijemo v podolgovat pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo skoraj uro v pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija.

5. Ko je pečeno, malo ohladimo, zatem vzamemo iz modela in še topel kolač prelijemo z mešanico pomarančnega soka in sladkorja v prahu. Posujemo z mandljevimi lističi in postrežemo.

Priporočamo še: Francoske testenine s čebulo iz enega lonca, za katerimi nori ves splet
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana