Frtalja ali cvrtje z najdrobnejšimi paradižnički

Slastno in hitro kosilo ob skledi solate.

Sestavine

– 6–8 jajc
– 4 žlice (zvrhane) albuminske skute ali rikote
– 4 pesti različnih, čim manjših češnjevcev, kot so bianca, mini rouge tomate, goldita, blue cream beries
– nekaj listov žajblja (širokolistnega) + 2 vejici svežega šetraja
– žlička posušenega koromačevega cvetja, solni cvet in poper
– žlica masla ghee in nekaj oljčnega olja za ponev

Priprava

1. Operemo in osušimo paradižničke, večje tudi razpolovimo. Jajca ubijemo v višjo skodelico in jih z metlico dobro razmešamo. Dodamo še šetraj, sol in rikoto, ki jo razmešamo samo toliko, da pustimo večje grudice.

2. Segrejemo večjo ponev in pripravimo pokrov za obračanje frtalje. Dodamo maslo in olje. Ko se segreje, položimo v ponev najprej večje (prerezane) češnjevce z odrezano stranjo navzdol in nato dodamo še vse druge kroglice. Čez minuto obrnemo razpolovljene paradižničke in dodamo natrgane žajbljeve liste (enega prihranimo), pomešamo in dolijemo jajčno zmes z rikoto, v katero smo stresli koromačeve cvetke.

3. Pokrijemo ponev in znižamo temperaturo, da se nam ne zažge.
Odkrijemo pokrovko, na sredino položimo prihranjen žajbljev list, popopramo in ponev spet pokrijemo. Pečemo toliko časa, da jajčna zmes zakrkne. Večkrat preverimo, da se ne zapeče preveč.

4. Nato ponev, dobro pokrito s pokrovko, na robu primemo z dvema servietama in jo na hitro obrnemo, da frtalja obleži na pokrovu. Ponev spet obrnemo in podstavimo, da frtalja zdrkne s pokrovke vanjo, in jo zapečemo še na zgornji strani. Pokrijemo spet s pokrovko, malo povečamo ogenj in čez nekaj minut, ko frtalja naraste, ponovimo postopek. Le da jo tokrat (spet s pomočjo pokrovke) preložimo na večji krožnik, razrežemo in ponudimo!

Poizkusite še: Danes za kosilo: pašta fižol

Fotografija in recept: Slavka Ilich

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana