Odprta Kuhinja

Gin tonik: skrivnosti za popolno mešanico

Odpri galerijo
A+   A-
Danes z Vesno (limetka.si) odkrivamo umetnost tistega pravega gin tonika.Morda se zdi malo smešno napisati članek o gin toniku, pijači z dvema sestavinama – če odštejemo dodatek limone ali limete – in imenom, ki razkriva vsebino te izjemno popularne pijače. A kaj ko se pri dveh sestavinah ne da nič zakamuflirati – tu ni blefiranja. In ko enkrat postaneš fan gin tonika, ni poti nazaj – poceni gin in litrska plastenka schweppesa kar naenkrat postaneta pravi zločin.

Gin tonik v zadnjih letih vzbuja veliko pozornosti, še posebno v Londonu, kjer je bil deležen podobnega preporoda kot mikropivovarne, počasi pa se ta trend prebuja tudi v Sloveniji. Proizvodnja postaja vse bolj množična in kakovostna, ljudje pa vse bolj posegajo po izbranih sestavnih in prefinjenih okusih.

Kar se tiče koktajlov, ne bi moglo biti bolj preprosto – ni nam treba mešati, šejkati, kupovati eksotičnih sestavin ali posebnih kozarcev –, ime pijače je recept! A kaj ko je zadevo v resnici tako zelo enostavno zamočiti, če se ne držimo nekaj osnovnih pravil, ki jih bom na hitro prestavila.

Dve kakovostni sestavini


Za boljši gin bo potrebna manjša investicija – znamke, kot sta Tanqueray in Hendrick’s, sorelativno dostopne in super izbira.

Osebno se mi zdi tonik še bolj pomemben, saj predstavlja dominanten okus. Tu je zmagovalna znamka Fever Tree, ki ga dobite v vseh bolje založenih supermarketih. Pri toniku je pomembno, da uporabimo majhna pakiranja, saj je tako bolj karboniran in aromatičen.

Razmerja so vse


"Znanstvenik za pijače" Stuart Bale se je za proizvajalca gina Gin Mare lotil znanstvene analize idealnega gin tonika in ugotovil, da ima popoln kozarec 14 % alkohola glede na volumen, kar je na grobo 1 merica gina in 2 merici tonika, potem ko vzamemo v zakup redčenje zaradi ledu. Če pa ste bolj pikolovski, je količina tonika odvisna od moči gina – bolj močan gin potrebuje več tonika.

Visok ali trebušast kozarec?


Idealni kozarec za gin tonik je nizek, širok in trebušast, saj lahko tako najbolj cenimo okus pijače. Velik del arome in okusa gin tonika pride iz mehurčkov, in če imamo večji kozarec. pridejo arome bolj do izraza.

Vse sestavine morajo biti ohlajene, tako da je treba dati kozarec v zamrzovalnik in ga vzeti ven, tik preden bomo namešali pijačo. Tudi gin in tonik morata biti ohlajena, kozarec pa napolnimo z radodarno porcijo ledu. Če je temperatura pijače nizka, molekule ogljikovega dioksida, ki ustvarjajo mehurčke, težje pobegnejo, kar pomeni, da bo pijača dlje ostala karbonirana in aromatična.

Popolni gin tonik


Sestavine


- 1 merica Hendrick’s gina
- 2 merici Fever Tree tonika
- 1 rezina limone
- 5–7 kock ledu
- ohlajen kozarec

Postopek


1. Kozarec vzamemo iz zamrovalnika in ga napolnimo z ledom.

2. Dodamo gin in tonik.

3. Dodamo rezino limone in morda slamico.

4. Uživamo!

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Sam svoj mojster: koktajli

Datum Objave: 27.4.2018 ob 12:04

Več iz te teme:

koktajlilimetka.silimetkagintonicgin tonic

Naročite se na e-novice:

Vesna DoknićAvtor na portalu Odprta kuhinja