Goveja juha z drobnjakovimi štrukeljčki, kot jo pripravi izkušena kuharica

Modrosti, ki bodo prišle še kako prav, ko bomo na štedilnik postavili lonec goveje juhe. Ste vedeli, da koleraba rada zagreni, čebulo pa je dobro popeči?

Urška Avsenik iz Gostilne pri Jarmu pripravi krepko govejo juho tako, da vse sestavine doda v hladno vodo, nato zavre, zmanjša ogenj in počasi, v napol pokritem loncu, kuha dve uri. »Kolerabe nikoli ne uporabim, saj zna zagreniti juho. Prav tako je treba biti previden pri zeleni, dovolj je že za dober oreh velik kos,« ob koncu pogovora še omeni izkušena kuharica.

»Lonec naj bo pokrit, pokrov pa malo nagnjen, tako da juha diha,« pojasni Urška Avsenik, ki govejo juho najraje postreže z drobnjakovimi štrukeljčki. Te pripravimo tako, da razvaljano rezančno testo namažemo kislo smetano, narahlo posujemo s pšeničnim zdrobom in povrhu potresemo še nasekljan drobnjak. Zavijemo v štrukelj in razrežemo s topim delom noža, robove vsakega, kaka dva centimetra dolgega štrukeljčka pa še malo stisnemo skupaj, da nadev ne splava po svoje. »Če želimo bistro juho, štrukeljčke skuhamo posebej, torej v vreli slani vodi. Lahko jih skuhamo tudi v juhi, a bo postala motna,« še en nasvet doda glavna kuharica kroparske Gostilne pri Jarmu.

Goveja juha

Za 8–10 oseb.

  • približno 1 kg govejega mesa (bočnik ali rebra)
  • 2 korenčka
  • peteršilj (gomolj in zelenje)
  • rezina gomolja zelene
  • 1 čebula
  • 2–3 stroki česna
  • majaron, šetraj, lovor, luštrek
  • nekaj zrn popra, sol

Priprava

1. V lonec vlijemo hladno vodo in vanjo položimo meso, ki smo ga oplaknili pod hladno vodo.

2. Čebulo olupimo in prerežemo na pol. Na suhi ponvi jo popečemo tako, da jo z odrezanim delom postavimo na ponev in toliko časa grejemo, da lepo porjavi. Tako pripravljeno čebulo in drugo zelenjavo ter sol in poper damo v hladno vodo.

3. Lonec pristavimo na štedilnik in segrejemo do vretja. Nato ogenj zmanjšamo, da juha le malo brbota, in kuhamo dve uri.

Priporočamo še slastne kruhke Urške Avsenik: Sladkulce: sladke kvašene pletenice, ki jih morate spoznati

Fotografija: Črt Piksi

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana