Sladkulce: sladke kvašene pletenice, ki jih morate spoznati

Kakšna simpatična kvašena sladica! Premamila nas je na obisku v Kropi, kjer smo spoznavali njihove značilne jedi. Sladkulce so osvojile naše srce.

Ko je Razvojna agencija Zgornje Gorenjske pred nekaj leti raziskovala, kaj so v tem drobnem kraju pri Radovljici jedli v preteklosti, so o ljubkih pletenicah, imenovanih sladkulce, zapisali, da so bile značilne za vaško pekarno (hišno ime Pri peku oziroma, kot so pogovorno rekli domačini, Par pék), kjer so vzhajale po letu 1950.

»V pekarni so pekli bele in črne štruce, žemlje, od sladkega tudi rogljičke. Nekoč so ob praznikih gospodinje doma zamesile testo za kruh ali potico in jih v peharjih nosile v pekarno peči. Sladke priboljške iz pekarne so dobili tudi otroci, če so bili pridni pri vsakdanjih opravilih, na primer pri nošenju drv.«

Pa omenimo še zapis Anžeta Habjana in Metke Kavčič, ki sta v zadnje lokalno glasilo Vigenjc zapisala: »Sladkulc, ki jih je pripravljal pek Matija Butorac, se spominja večina domačinov. Nekaj časa jih je delal tudi Mihael Blaznik, ki je recepturo posredoval hčerki Urški Avsenik iz Gostilne pri Jarmu.« In ravno ona nam je zaupala recept za to ljubko sladico! Še več nostalgije tega kraja, ki jo skrbno negujejo v omenjeni gostilni, pa vas jutri čaka v tiskani Odprti kuhinji.

Sladkulce

Za približno 20 kosov.

  • 500 g moke
  • malo soli
  • kocka kvasa
  • žlica kristalnega sladkorja + še malo za posip
  • 2 dl toplega mleka
  • 3 rumenjaki
  • 1 dl olja (ali raztopljenega masla)

Priprava

1. V posodo odtehtamo moko, ob rob dodamo sol. V sredini naredimo jamico, v njej pa kvasec: prilijemo mlačno mleko, vanj razdrobimo kvas, dodamo sladkor in pomešamo tako, da v zmes zajamemo tudi malo moke.

2. Pustimo, da kvas začne delovati, nato dodamo še preostale sestavine. Dobro zgnetemo, oblikujemo v kepo ter pokrito pustimo, da vzhaja.

3. Pečico vključimo na 180 stopinj.

4. Testo preložimo na delovno površino, ga malo sploščimo in razrežemo na trakove, ki jih oblikujemo v svaljke, te pa spletemo v kitke oziroma sladkulce. Preden gredo v pečico, naj še malo vzhajajo.

5. Pečemo jih približno 20 minut.

6. Ko so pečene, jih še vroče premažemo s hladno vodo in povaljamo v kristalnem sladkorju.

Priporočamo še: Sirčkova torta s pehtranom

Fotografija: Špela Ankele

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana