Goveji golaž
Odpri galerijo
A+ A-
Predlagamo, da skuhate dvojno količino.
Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 2 uri.
Sestavine
- 1,5 kg govejega mesa (bočnik, pleče, podpleče, vrat)
- 0,5 kg čebule (po želji več), 3 stroki česna
- 2 žlici olja, 2 žlici paradižnikove mezge
- sol, kozarec vina, 10 zrn črnega popra
- žlica mlete sladke paprike, pol žličke mlete kumine
- nekaj vejic timijana, po želji še pol žličke suhega majarona, brinove jagode, lovorov list
- moka po potrebi
- 2–3 dl vroče vode ali goveje jušne osnove
Priprava
1. Čebulo očistimo, grobo narežemo in stresemo v lonec.
2. Mesu po potrebi odstranimo kite in močnejše vezivno tkivo, ki med kuho ne razpade povsem, nato ga narežemo na kocke.
3. V lonec k čebuli nalijemo olje, pristavimo in počasi, nad srednje močnim ognjem, začnemo pražiti. Čebula naj rahlo porjavi, kar traja 5–10 minut. Pazimo, da se nam ne prismodi, ker bi sicer golaž dobil grenak priokus. Ves čas mešamo in sproti pobiramo čebulo z dna lonca.
4. Na prepraženo čebulo stresemo meso in med mešanjem počakamo, da posivi.
5. Zdaj ogenj povečamo in previdno med mešanjem pražimo naprej, da mesni sok sproti izpareva, kar da golažu poseben okus. Pražimo približno 5 minut.
6. Nato solimo, začinimo z vsemi začimbami, prilijemo vino, da se bo meso hitreje zmehčalo, in malo vode ali jušno osnovo. Golaž kuhamo približno uro in pol, celo dve uri, in sicer nad šibkim ognjem, da le rahlo vre, da se meso zmehča in vezivno tkivo razpade.
7. Ponudimo s kuhano polento in zeleno solato.
Namig: Skuhajte dvojno količino, da bo golaža dovolj še za naslednji dan.
Naredimo vnaprej: Se razume. Golaž je itak najboljši šele naslednji dan.
Preberite še: Kako s preprostim poskusom preverite, ali je med pravi
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 18.2.2019 ob 08:02