Grah po indijsko (Aloo matar korma)

Foto: Hana Splichal

Odlična in preprosta jed za ljubitelje indijskih okusov.

Sestavine

250 g oluščenega graha
4 večji mladi krompirji
čebula
kokosova maščoba
košček cimeta (palčka)
4 nageljnove žbice (klinčki)
žlička kurkume
žlička mletega koriandra
žlička mletega janeža
pest namočenih indijskih oreškov
manjši lonček paradižnikove omake
2 žlici naribanega suhega kokosa
čili v prahu

Priprava

1 Na maščobi opražimo klinčke in cimet, dodamo grah in na manjše koščke narezan krompir. Posujemo z mletimi začimbami (koriander, janež, kurkuma), solimo, premešamo in zalijemo s toliko vode, da je zelenjava pokrita. Kuhamo 10 minut oziroma dokler ni krompir mehek.
2 Oreščke, paradižnikovo omako, kokos in čili zmiksamo v gladko kremo. Po potrebi dolivamo tekočino iz ponve, v kateri se je kuhala zelenjava z začimbami. Krompirja in graha ne miksamo. Če ni dovolj redko, dolivamo vodo.
3 Kremo zlijemo v ponev h grahu in krompirju, zavremo in odmaknemo s štedilnika. Tako naj omaka stoji vsaj deset minut.
4 Ponudimo s kuhanim rižem basmati.

Ali ste vedeli? Grah je zelo stara stročnica, ocenjujejo, da je starejši kot fižol. Najboljši je seveda svež, ki ima visoko proteinsko vrednost, vsebuje dragocene vitamine iz skupine A, B6 in redek vitamin K, ki je odločilen pri sprejemanju kalcija, zato je koristen pri preprečevanju osteroporoze. Še posebno ugoden je grah za želodec, nekatere raziskave ga omenjajo kot preventivo pred resnimi obolenji želodca.

Preberi še: Princeska in zrno graha

Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.