Odprta Kuhinja

Grahova juha z »veroniko« in koprivami

A+   A-
Za dva krožnika.



Veronika sp. ali jetičnik je zdravilna rastlina. Njene učinkovine so malo poznane, zato je prav, da jo v kulinariki uporabljamo v majhnih količinah. Večina zdravilnih učinkov je znanih iz ljudskega zeliščarstva, v katerem se priporoča pri obolenju dihal in za boljšo presnovo, saj jo z grenčinami spodbuja. Uporabili smo količino, primerljivo s tisto, ki jo uporabljamo v čajih. Tako v današnjem receptu nastopa kot začimba. Ni treba, da je je veliko, da se njena aroma izrazi.

Sestavine


- 250 g graha iz zamrzovalnika
- 10 vršičkov jetičnika
- 10 vršičkov koprive
- sol, poper

Priprava


1. Grah damo v posodo in dolijemo toliko vode, da ga prekrije. Skuhamo do mehkega.

2. Jetičnik in koprive operemo ter stresemo v blender. Dodamo sol, poper in prilijemo vroč kuhan grah. Dobro zmeljemo.

3. Postrežemo samostojno ali s popečenim kruhom.
Namig: Tako pripravljena juha je odlična obogatitev z minerali in antioksidanti.

Poizkusite še: VIDEO: To je najboljši recept za krofe, ki se bodo posrečili

Fotografija: Katja Rebolj
Datum Objave: 7.3.2019 ob 07:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: