Odprta Kuhinja

Gratinirane palačinke v torti: sladica, ki nas je osupnila

Odpri galerijo
A+   A-
Ni dvoma, da so palačinke težkokategorniki domačih sladic, še posebno ko iščemo partnerja enolončnici ali juhi.



Namazane z marmelado ali čokoladnim namazom so pripravljene ravno tako hitro, kot so pospravljene, za malce bolj posebno priložnost pa si jih privoščimo z orehovim nadevom ali gratinirane s skutnim. A vse našteto je lanski sneg, zdaj palačinke že tlačimo v torte! Dokaz je tale sočna lepotica s plastmi tako orehovega kot skutnega nadeva. Njena dobra stran je, da nam nihče ne more dokazati, koliko palačink smo snedli.

ni podpisa
ni podpisa

--
Gratinirana torta iz palačink


Palačinke

  • 2 jajci

  • 450 ml mleka

  • 2 ščepa soli

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • žlica sladkorja

  • 200 g gladke bele pšenične moke

  • 2 žlici sončničnega olja


Skutni nadev

  • 400 g skute

  • 1 rumenjak

  • 1 celo jajce

  • 60 g sladkorja

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • žlica kisle smetane

  • lupinica 1 limone


Orehov nadev

  • 100 g mletih orehov

  • 80 ml sladke smetane

  • 1 beljak

  • 50 g sladkorja

  • 1–2 žlici ruma


Za povrh

  • 1 jajce

  • 4 žlice sladke smetane

  • sladkor v prahu


Priprava


1. Palačinke: v skledo ubijemo obe jajci in ju zasujemo s soljo, sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vse skupaj penasto stepemo, za kar uporabimo kar lastni roki in metlico. S pogostim manualnim mlatenjem namreč pridobimo občutek in takoj vidimo, ali je testo preredko ali pregosto.

2. Prilijemo mleko, pomešamo in dodamo še moko. Temeljito preklofamo, da se znebimo morebitnih grudic moke. Na koncu primešamo še 1–2 žlici sončničnega olja.

3. Testo pustimo na miru 30 minut, da si odpočije od nadležnega mlatenja.

4. Srednjo ponev (s premerom dna pri­bližno 20 cm) pristavimo na srednje močan do močan ogenj. Priporočava uporabo ponve s prevleko proti sprijemanju.

5. Ko se ponev dodobra segreje, vanjo vlijemo toliko testa, da bo dovolj za palačinko dvojne debeline – nekje med tri četrt in celo veliko zajemalko.

6. Ko se masa na vrhu palačinke posuši, jo obrnemo in pečemo 10 sekund še na drugi strani.

7. Pridno porabimo vse testo – midva sva napekla osem palačink.

8. Skutni nadev: skuto zmešamo z rumenjakom, celim jajcem in vsemi drugimi sestavinami. Beljak prihranimo za orehov nadev.

9. Orehov nadev: beljak in sladkor stepemo do čvrstega snega.

10. Smetano segrejemo do vrelišča in jo prelijemo čez mlete orehe.

11. Počakamo, da se orehi v smetani ohladijo, nato k njim primešamo še rum in sneg iz beljakov.

12. Tortogradnja: pečico segrejemo na 180 stopinj.

13. Na dno tortnega modela s snemljivim obodom namestimo papir za peko, obod pa po notranji strani premažemo z maslom.

14. V model položimo prvo palačinko in jo premažemo s četrt skutnega nadeva, nanj poveznemo drugo palačinko.

15. Na vrsti je tretjina orehovega nadeva, nato spet palačinka in četrtina skutnega nadeva.

16. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vseh palačink in pripravljenih nadevov.

17. Palačinkasta stolpnica se mora končati s palačinko.

18. Jajce sklofamo s štirimi žlicami sladke smetane, dobljeno mešanico pa zlijemo po vrhnji palačinki.

19. Model previdno zalučamo v pečico, kjer naj se peče 45–60 minut, odvisno od debeline plasti v tortici.

20. Po peki naj tortica počaka 10 minut, nato pa jo odrešimo modela, posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.
Priporočamo še: Štiri kremaste schwarzwaldske sladice, ki niso torta
Datum Objave: 5.3.2021 ob 15:03

Več iz te teme:

palačinketortaskutni nadevorehov nadev

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.