Gratinirane palačinke z dušenimi jabolki in skuto

Ste brez energije, malodušni? Tole vas bo poživilo!

Palačinke

  • 140 g gladke pšenične bele moke (tip 500)
  • 60 g pirine polnozrnate moke
  • 1/4 žličke pecilnega praška, ščep soli
  • žlica rjavega sladkorja
  • 2 jajci (L)
  • 1,5 dl mleka
  • 3 dl vode
  • olje za peko palačink, maslo za pekač
  • sladkor v prahu (po okusu)

Nadev

  • 600–650 g jabolk
  • 1/2 žličke cimeta
  • 7 žlic rjavega sladkorja
  • 2 žlički gustina
  • žlica masla
  • 500 g pasirane skute
  • 2 jajci (L)
  • zavitek sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 1–2 žlički bio limonove lupinice
  • 1,5 dl sladke smetane za stepanje

Priprava

1. Pripravimo zmes za palačinke. Zmešamo obe moki, pecilni, sol in sladkor. Zmešamo mokre sestavine: jajci, mleko, vodo in jih počasi vmešamo v suhe, da dobimo zmes brez grudic ter palačinke spečemo.

2. Jabolka olupimo in narežemo na kockice.

3. V globlji ponvi na manjšem do zmernem ognju raztopimo maslo. Počakamo, da se rahlo zlato obarva, nato dodamo jabolka in premešamo. Ko se jabolka rahlo obarvajo, dodamo 2 žlici sladkorja, premešamo in počakamo, da se sladkor raztopi in zadiši. Dodamo še cimet.

4. Gustin zmešamo s 4,5 dl hladne vode, da dobimo zmes brez grudic. Nato ga vlijemo v ponev. Premešamo, pokrijemo s pokrovom in dušimo na zelo majhnem ognju 5 minut, da se jabolka zmehčajo in omaka zgosti. Občasno premešamo.

5. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

6. Skuto, rumenjaka, preostalih 5 žlic sladkorja, vaniljev sladkor in limonovo lupinico dobro premešamo. Beljaka pa z nekaj sladkorja stepemo v čvrst sneg in ga nežno vmešamo v zmes s skuto.

7. Vsako palačinko nadevamo z 1–2 žlicama skutnega nadeva (odvisno, kako velike smo pekli) in 1–2 žlicama jabolčnega nadeva. Pazimo, da nam ostane še nekaj skutnega nadeva za preliv.

8. Stranska robova ob nadevu zavihamo in palačinko zvijemo. Zlagamo jih v pekač, premazan z maslom.

9. V skutni nadev, ki nam ostane, vmešamo 1,5 dl sladke smetane in žlico sladkorja v prahu (po okusu, ni obvezno). Zmes polijemo čez palačinke.

10. Slastne palačinke pečemo v pečici, segreti na 180–200 stopinj, 20–25 minut.

Priporočamo še: Ta vrsta pomaranč je še bolj zdrava
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed