Gratinirane testenine v paradižnikovi omaki s klobaso

Odpri galerijo
A+ A-
Brez dvoma super slastne.
Priprava: 15–20 minut; čas peke: 15–20 minut.
Sestavine
- 4 stroki česna
- 50 g sira, 50 g drobtin
- suh origano
- oljčno olje
- 2 para kranjskih klobas
- malo čilija ali feferona
- 3 pločevinke paradižnika
- 300 g testenin, sol, poper
Priprava
1. Velik lonec za testenine pristavimo, pečico vklopimo na 200 stopinj. Pripravimo tudi pravokoten model.
2. Česen sesekljamo, stresemo v ponev, dolijemo žlico olja in segrejemo le toliko, da česen zadiši. Prilijemo paradižnik iz pločevinke, dodamo klobase in nad šibkim ognjem začnemo kuhati omako.
3. V tem času v kropu skuhamo testenine, vendar jih kuhamo 2 minuti manj, kot je zapisano na embalaži. Odcedimo in stresemo v model.
4. Iz omake vzamemo klobase in jih pustimo malce ohladiti.
5. Sir naribamo in v skledi pomešamo z drobtinami. Začinimo z origanom, soljo, poprom in prilijemo malo oljčnega olja, ravno toliko, da se drobtine navlažijo.
6. Zdaj bo pravi čas, da klobase narežemo na kocke in vrnemo v omako. Odstavimo.
7. Testenine prelijemo z omako, premešamo in potresemo z začinjenimi drobtinami. Pekač porinemo v segreto pečico in pečemo 20–25 minut oz. dokler omaka v modelu ne začne brbotati.
8. Ponudimo z veliko skledo sočne kumarične solate.
Različica: Tu je izbrano oljčno olje, v manjši količini. Vendar za krepkejšo jed drobtine nežno prepražite v ponvi na 2 žlicah masla, potem pomešajte s sirom …
Priporočamo še: Bezgova panakota z jagodami
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 31.5.2018 ob 09:05