Grozdni džem s figami

Ponujenega ob siru ali kot preliv na sladoledu se ne bo nihče branil.

Sestavine

– 1 kg belega sladkega grozdja in dodatno 100 g grozdnih belih jagod
– 100 ml vode
– 600 g svetlih fig
– pol limone, narezane na kolobarje
– 400 g sladkorja (lahko manj)

Priprava

1. Grozdje operemo in damo v posodo, dolijemo vodo in začnemo kuhati.

2. Po približno 20 minutah ga dobro pretlačimo skozi sito, da izločimo peške in lupine.

3. Dobljeni tekočini dodamo narezane fige in cele grozdne jagode ter sladkor.

4. Kuhamo počasi nekaj ur (vmes lahko ugasnemo in pustimo počivati, nato nadaljujemo), da izhlapi odvečna tekočina. Ko ne bodo več nastajale pene in se bo začela masa gostiti, dodamo limono, narezano na kolobarje, pokuhamo še na kratko, nato prelijemo v ogrete kozarčke, dobro zapremo ter počasi ohlajamo.

Priporočamo še: Domač jabolčni čips

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana