Odprta Kuhinja

Hitra jed iz ponve s polento, ki se odlično poda k poletni zelenjavi

Špela Ankele
Odpri galerijo
A+   A-

Za zajtrk, a z dodatkom različnih sestavin tudi za kosilo, so omlete vselej dobra izbira.


Za koga so zgolj nekaj, kar naredimo na hitro, spet drugi imajo svoje metode za pripravo. Te klasične jedi niti ni tako lahko pripraviti, saj jo je treba peči na ravno pravšnji temperaturi, naslednji trik pa je tudi v tem, da je treba omleto pravočasno obrniti in poskrbeti, da je notranjost lepo kremasta. Če v ponev dodamo še popečen toast, hkrati pripravimo sendvič in omleto.

Svoje poglavje pri klasičnih jedeh iz ponvice zajema sataraš. Zanj popečemo poletno zelenjavo (najprej nasekljano čebulo, dodamo paprike in paradižnik), jo potem odmaknemo na en del ponve, v drugi del pa dodamo razžvrkljano jajce. Ko zakrkne, pomešamo in postrežemo.

Jed iz podobnih sestavin, a pripravljena nekoliko drugače, je šakšuka. Zanjo na zajetno količino paradižnikove goste omake, obogatene s čebulo, paprikami in začimbami, ubijemo jajca. Pokrijemo ponev in še naprej segrevamo. Ko so jajca poširana, je jed nared.

Polenta za zajtrk, kosilo ali večerjo


Fina poletna možnost so tudi tortilje: spečemo jih v ponvici, nato pa na mizo v prikupnih skodelicah razporedimo različne sestavine za nadeve. Jed lahko predstavimo kot kosilo »naredi si sam«, iznajdljivi domači kuharji pa bi ji dali drugačno ime, zasukano bolj v smislu pospravljanja hladilnika. Kajti v tortilje lahko zavijemo marsikaj: nekaj žlic kisle smetane, ki je ostala od včeraj, tiste tri kumarice, ki še plavajo v litrskem kozarcu za vlaganje, in tudi košček že malo pozabljenega sira, ki ga samo naribamo.

Različica tortilj je ploščati kruh – medtem ko so prve pripravljene brez kvasa, ga v ploščati kruh dodamo. Testo, ki naj bo podobno tistemu za kruh, naj nekoliko vzhaja, nato ga razdelimo na kroglice. Ko tudi te malo vzhajajo, jih razvaljamo in v ponvi, segreti na zmerno temperaturo, popečemo z obeh strani. Tudi tu velja podobno kot prej, saj lahko na ploščate kruhke dodamo različne nadeve iz hladilnika. Nadgradnja takšnih kruhkov so pice, saj za oboje pripravimo podobno testo. Pomembno je le, da pico v ponvici najprej nekoliko spečemo na eni strani, nato obrnemo, malce zmanjšamo ogenj, namažemo z nadevi in pokrijemo. Ko se sir čez nekaj minut raztopi, je jed pripravljena!

To jed smo pred tedni pokusili v enem od italijanskih vinogradov, ki se razprostirajo okoli Ogleja in so del vinskega konzorcija DOC Aquielia. Hrustljavčki, kakršne so nam postregli, so za izhodišče vzeli friko. Osnova za friko, ki je pri nas poznana v Tolminu in okolici, v Italiji pa velja za furlansko jed, sta lokalni sir in krompir. Kuharska ekipa, ki je snovala prigrizke k vinom iz Ogleja, pa je k naribanemu trdemu siru (parmezanu) dodala polento. V poletni vročini za pripravo teh prigrizkov ni treba prižigati pečice, saj tanko sirno-polentno palačinko preprosto z obeh strani popečemo kar v ponvi!

Sestavine (za 1 osebo)



  • 6 žlic naribanega parmezana

  • 3 žlice instantnega zdroba za polento


Priprava


Obe sestavini zmešamo. Pripravimo dobro ponev in jo segrejemo na zmernem ognju. Nato z lopatko po segreti površini enakomerno razdelimo zmes. Počakamo nekaj minut, da se zapeče na eni strani, potem palačinko previdno obrnemo na drugo stran in pečemo še nekaj minut. Iz ponve previdno preložimo na desko in še vroče razrežemo. Ko se ohladi, postrežemo.
Preberite še: Enostavne kumare iz kozarca, ki vas bodo zasvojile

Fotografija: Špela Ankele
Datum Objave: 27.7.2023 ob 10:07

Več iz te teme:

polentapalačinka

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.