
Popoln recept za vse, ki niso za klasične in dolgotrajne recepte, temveč si želijo potico pripraviti po bolj enostavni poti.
Na Marto Krašovec smo naleteli, ko smo po spletu iskali nove recepte za potico. Ob veliki noči je skoraj nujna. Ampak za nekatere je tradicionalni postopek predolg, preveč delikaten, naporen. In zanje – in hkrati za nas – je gospa Marta še enkrat spekla svoje potičke brez vzhajanja, ki so narejene s pecilnim, pripravijo pa se kot kak štrudelj. Res ni težko in dolgovezno, čas, ki ostane, je mogoče porabiti za to, da si izmišljujemo čisto svoje nadeve.
Potičke brez vzhajanja
Za pekač velikosti 24 x 34 cm.
Testo
- 600 g bele moke
- vrečka suhega kvasa ali pol kocke svežega
- žlička sladkorja
- po 10 g (vrečka) pecilnega praška in vaniljevega sladkorja
- 50 g sladkorja
- žlička soli
- 60 g masla sobne temperature
- 300 g mlačnega mleka
- 2 jajci
- naribana lupina 1 bio limone
- zamašek ruma
Makov nadev
- 100 g mletega maka
- 50 g sladkorja
- 80 g vročega mleka
- pol žličke mletega cimeta
- zamašek ruma
Orehov nadev
- 120 g mletih orehov
- 50 g sladkorja
- 70 g mleka
- za noževo konico klinčkov
- zamašek ruma
Marmeladni nadev I
- 130 g goste slivove marmelade (domača ali Podravka)
- za noževo konico mletega cimeta
- 80 g mletih mandljev
Marmeladni nadev II
- 130 g goste slivove marmelade
- 80 g mletih orehov
- za noževo konico mletega cimeta
Premaz
- jajce
- žlička mleka
Priprava
1. Zmešamo sestavine za makov in ločeno za orehov nadev. Marmelado pomešamo s cimetom in polovico mletih orehov oz. mandljev; preostalo polovico orehov oz. mandljev posujemo po marmeladnem namazu (zaradi lažjega zvijanja testa).
2. Pripravimo testo: mleko segrejemo, da bo mlačno. Kvas raztopimo v 50 ml mlačnega mleka, ki mu dodamo žličko sladkorja.
3. V skodelici segrejemo maslo (ga ne raztopimo).
4. Moko stresemo v posodo. Na sredini naredimo jamico, kamor vlijemo vzhajan kvasec in mleko. Pomešamo z nekaj moke v gosto pasto.
5. Na moko ob robu posode damo sol, sladkor, vaniljev sladkor, naribano limonino lupino in jajci. Zmešamo z električnim mešalnikom, nato pa ob mešanju dodamo še pecilni prašek, rum in maslo ter gnetemo tako dolgo, da testo postane povsem gladko.
6. Testo razdelimo na 4 enako velike dele, ki jih oblikujemo v krogle. Vsak del takoj, brez vzhajanja, tanko razvaljamo v pravokotnik velikosti 25 x 30 cm, ga premažemo z ustreznim nadevom, tesno zvijemo in položimo v pekač.
7. Papir za peko, na katerega polagamo potičke, gubamo tako, da se posamezne potičke ne stikajo med seboj. Sega naj precej visoko.
8. Potičke premažemo s stepenim jajcem, ki smo mu dodali mleko, nato pa jih do dna na gosto prebodemo z leseno palčko.
9. Pekač brez vzhajanja potičk postavimo v hladno pečico, vključimo na 190 stopinj in pečemo brez ventilacije 45 minut.
10. Pečene potičke vzamemo iz pečice. Počakamo 15 minut, da se malo ohladijo v pekaču, nato jih previdno prestavimo na rešetko, kjer naj se popolnoma ohladijo.
Namig: Marta Krašovec uporablja moko Farina Universal.
Z nekaterimi ljudmi je pa res užitek sodelovati. Marta Krašovec nas je zares navdušila z recepti, ki smo jih odkrili na njeni spletni strani Marta’s Cookbook.
Priporočamo še: Čudoviti pirhi, pobarvani s pomočjo sode bikarbone
Fotografije: Voranc Vogel