Odprta Kuhinja

Hitri tiramisu: enostavna različica, brez jajc

Odpri galerijo
A+   A-
Vseeno pa naj se vam ne mudi: tiramisu je najboljši, ko ga čez noč pustimo v hladilniku. Tako ga bomo lahko tudi lepo narezali.


Ko beseda nanese na sladice brez pečice, se nam v mislih verjetno izlušči tudi sladka zloženka, ki so nam jo pred desetletji pripravljale mame in babice. Tu pa tam so jo okrasili s svečkami in tako je nastala nekakšna retro torta, ki je, čeprav ni vsebovala niti koščka čokolade, razveselila vse, predvsem otroke.

V mislih imamo ljubko sladico, ki nastane tako, da na dno pekača položimo plast navadnih piškotov (albert ali podobnih), nato povrhu prelijemo plast tople čežane. Ko se ta ohladi, sledi plast vaniljevega pudinga, in ko je hladen še ta, gre čez še zadnja plast – stepena sladka smetana. To je le eden od načinov priprave preproste sladice iz našega otroštva, saj nekateri recepti omenjajo tudi skupno plast čežane in pudinga.

No, tista sladica brez pečice, ki je znana daleč naokoli, pa je tiramisu. Zanimivo je, da njegovi začetki segajo v nekaj desetletij oddaljeno preteklost, saj je po dostopnih podatkih prvi tiramisu nastal leta 1972, in sicer čisto blizu nas. Torej: v restavraciji Le Beccherie, ki jo še danes najdemo v strogem središču Treviža na trgu Ancilotto. Šele kasneje, okoli leta 1995, se je razširil prek italijanskih meja.

Še ena zanimivost: v lokalnem narečju ji rečejo tiramesù, beseda pa bi v prevodu lahko pomenila nekaj podobnega kot »dvigni me«. Kajti le kako bi drugače opisali občutek, ki ga dobimo po dobrem odmerku sladkega, podčrtanega s črno kavo in dopolnjenega z lepo merico ruma?

Originalni recept zajema tudi sveža jajca oziroma rumenjake. Mi smo se jim raje izognili, zato objavljamo preverjeni domači recept za hitri tiramisu, za katerega svežih jajc ne potrebujemo. A naj se nam ne mudi, preden postrežemo to hitro sladico – optimalno je, če tiramisu noč prespi v hladilniku, naslednji dan pa ga po kosilu lahko razrežemo na lepe kose.

Hitri tiramisu


Za 12 kosov.

  • 400 g piškotov za tiramisu (savoiardi)

  • 500 g maskarponeja

  • 3 dl sladke smetane

  • 3 dl srednje močne skuhane kave

  • 3 žlice ruma

  • sladkor v prahu (po okusu)

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • kakav v prahu (za posip)


Priprava


Skuhamo kavo in ji dodamo rum.

V kavo na hitro in z obeh strani pomočimo piškot ter ga položimo v pekač. Ponavljamo toliko časa, da je dno pokrito s piškoti.

Nato stepemo smetano, v katero vmešamo vaniljev sladkor. V drugi posodi s sladkorjem v prahu (od 3 do 4 žlice bomo potrebovalli) pomešamo maskarpone. Nato obe zmesi združimo.

S polovico zmesi premažemo piškotno plast, nameščeno na dno pekača – pazimo pa, da so piškoti že hladni, sicer se bo smetanov namaz topil. Poravnamo.

Nato v preostanku zdaj že ohlajene kave po enakem postopku, drugega za drugim, namakamo preostale piškote in jih polagamo na smetanovo plast.

Sledi vrhnja plast smetane in maskarponeja, tudi to enakomerno razporedimo na s kavo prepojene piškote in jo poravnamo. Po želji pokrijemo s kosom srebrne folije.

Čez noč naj počije v hladilniku. Naslednji dan tiramisu posujemo s kakavom v prahu in postrežemo.
Priporočamo še: Najboljše bombice, kot jih speče mlinar
Datum Objave: 28.11.2022 ob 08:11

Več iz te teme:

jajcatiramisubrez peke

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.