Najboljše bombice, kot jih speče mlinar

Bombice so čudovito pekovsko pecivo, ki polepša jutra, podkrepi enolončnice in nas druži ob mizi, polni delikates.

Blaž Košak je živilski tehnolog, zaposlen v družinskem mlinu v okolici Šmarjeških Toplic. Košakov mlin vodi njegov oče Jože, ki ponosno nadaljuje 250-letnico mlinarstva. Blaž Košak pa ni le mlinar, temveč ima tudi tako izostrene okuse, da ga na Dolenjskem radi povabijo kot člana ocenjevalnih komisij, ki vzamejo pod drobnogled vino, kruh in podobno, hkrati pa je tisti v družini, ki največkrat speče kruh. Peka kruha ga je očarala že v otroštvu, ko je opazoval babico, kako je doma pripravljala kvašene dobrote. Tako so tudi nam ob obisku Dolenjske pod roke prišle odlične bombice. Mimogrede: solna zrna in orehi so prav zares krasna popestritev tega pekovskega peciva!

Bombice

Za 8–10 kosov.

  • 350–400 g pšenične polbele moke T850
  • 25 g ajdovih otrobov
  • 100 g ajdove moke
  • pest ali dve grobo narezanih orehov
  • 300–350 ml vode (od tega pol za poparek)
  • 9 g soli
  • 10 g kvasa
  • malo olja
  • 1 manjše jajce

In še

  • 1 jajce (za premaz)
  • groba morska sol
  • nekaj orehov (za posip)
  • kos papirja za peko

Priprava

1. Ajdovo moko in otrobe zmešamo ter poparimo s polovico vode (torej: zalijemo z 1,5 dl vrele vode). Premešamo in pustimo hladiti toliko časa, da lahko primemo z roko. Zatem dodamo pšenično moko, jajce preostanek vode (ta naj bo mlačna), sol, nadrobljen kvas in olje. Zamesimo testo, ki bo nekoliko bolj lepljivo. Pustimo vzhajati toliko časa, da volumen testa naraste dvakratno.

2. Pečico vključimo na 250 stopinj.

3. Nato oblikujemo majhne kroglice (do 100 g testa). Polagamo jih na pekač, pokrit s papirjem za peko. Premažemo z jajcem, posujemo z zdrobljenimi orehi in grobo morsko soljo.

4. Pečemo 10 minut na 250 stopinjah Celzija, nato znižamo temperaturo na 210 stopinj Celzija in pečemo še približno 10 minut. »Če bi radi bolj zapečene bombice, lahko pečete dlje,« še svetuje mlinar.

Priporočamo še: Kako naredimo piškotni venček
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed