Hitro kosilo: testenine z omako iz rdeče paprike
Najverjetneje ste že slišali za omako iz pečene paprike, ki med peko v pečici razvije bogate okuse in oplemeniti testenine. Ko skorajda ožgane rdeče plodove potegnemo iz pečice, jih olupimo, nato pa spasiramo. Ker se zaradi peke čas priprave malce podaljša, tokrat ponujamo bližnjico. Papriko narežemo na trakove in jih do mehkega podušimo na čebuli in česnu. Nato vse skupaj prestavimo v blender, da dobimo zares svileno omako.
Zelo kremasta brezmesna omaka je nared v 15 minutah in je po okusu bogatejša alternativa klasični paradižnikovi omaki. Če uporabimo malce domišljije, lahko z njo izboljšamo tudi njoke, lazanje in druge zloženke.
Omaka iz rdeče paprike in peresniki
Za dve osebi.
- 2 mesnati rdeči papriki
- pol večje čebule
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 dl vroče vode
- sol in poper
- sir feta
- timijan
- 250 g testenin
Priprava
1. Papriki očistimo in narežemo na trakove. Čebulo nasekljamo.
2. Ponev segrejemo in vanjo kanemo malce oljčnega olja. Nanj stresemo čebulo in popražimo, a le toliko, da postekleni. Dodamo papriko in malce popražimo. Na vse skupaj stisnemo česen in pražimo le toliko, da zadiši. Na vrsti je še paradižnikov koncentrat. Dobro pomešamo in zalijemo z decilitrom vroče vode ali juhe. Solimo in popramo. Kuhljamo toliko časa, da se paprike zmehčajo.
3. Vse skupaj nato predenemo v blender in zmiksamo v gladko omako. Dodatno lahko po želji začinimo še z žličko mlete dimljene paprike in dvema žlicama sojine omake.
4. Testenine skuhamo na zob. Omako prelijemo nazaj v ponev in vanjo primešamo testenine. Če je omaka pregosta, dodamo še malce vode, v kateri so se kuhale testenine.
5. Jed razporedimo na krožnika in zaključimo z nadrobljeno feto in svežim timijanom.
Partner projekta je Bonami.si.