Odprta Kuhinja

Hitro pripravljen beli boršč

White borscht, polish Easter soup with the addition of white sausage and a hard boiled egg in a ceramic bowl. Traditional Easter dish in Poland
Odpri galerijo
A+   A-
Poenostavljen recept praznične juhe, ki se jo kuha okoli velike noči.



Kot nalašč, da porabimo šunko in jajca. Priprava traja 10 minut, čas kuhanja pa še 10-15 minut.

Sestavine za 4 osebe



  • par (kranjskih) klobas ali 250 g šunke

  • žlica masla

  • večji por

  • manjša čebula

  • 2 večja krompirja

  • timijan

  • 4 krepke žlice kisle smetane

  • 2 žlici moke

  • 3 žlice sveže naribanega hrena

  • sol, poper, koper, peteršilj

  • kozarec suhega belega vina

  • 2 - 4 trdo kuhana jajca


Priprava


1. V lonec damo klobase, prilijemo 1,5 litra hladne vode. Ko voda zavre, kuhamo 10 minut.

2. Klobase vzamemo iz lonca, vodo prelijemo v drug lonec in prihranimo kot jušno osnovo.

3. Čebulo in por narežemo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Jušni lonec vrnemo na štedilnik in v njem raztopimo maslo, na njem 5 minut nežno pražimo čebulo, česen, por.

4. Dodamo krompir, timijan, prilijemo prihranjeno vodo in zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo dalje 10 - 15 minut, da se krompir zmehča. S paličnim mešalnikom pretlačimo.

5. Posebej v skodelici zmešamo kislo smetano in moko, razredčimo z zajemalko juhe, gladko premešamo in vlijemo v lonec z juho. Dalje kuhamo 5 minut, da se juha zgosti.

6. Juho začinimo z naribanim hrenom, jo solimo, popramo in začinimo s koprom. Prilijemo še sok limone ali vino, da uravnamo okus. Odstavimo.

7. Trdo kuhana jajca olupimo in narežemo na rezine, četrtinke ali polovičke, klobase pa narežemo na rezine.

8. Na vsak krožnik damo kose jajc, nekaj kolesc klobase in vse skupaj prelijemo z juho. Takoj ponudimo, po njej pa popečene šparglje s paradižnikovo omako in kos kruha.
Opomba: Poljaki uporabljajo svojo kielbaso, ki jo pri nas brez težav nadomestite s kranjsko klobaso ali s šunko, ki vam je ostala od velikonočno pogrnjene mize.

Ali ste vedeli? Boršč je narodna jed iz krajev vzhodne Evrope navadno iz mesa, zelenjave, predvsem rdeče pese, po kateri je juha pravzaprav dobila ime. Poznani so recepti za boršč tudi brez mesa in celo brez pese - takrat juho poimenujejo beli boršč in jo navadno skuhajo okoli velike noči.

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 13.4.2020 ob 07:04

Več iz te teme:

juhe in enolončnicejuhabeli boršč

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.