Odprta Kuhinja

Hladni mlečni riž z malinami – boljši kot iz trgovine

Odpri galerijo
A+   A-
Kozarčki, na dnu katerih ždi sladko-kisla malinova osnova, nadstropje više pa nežen in kremen mlečni riž z vaniljo, bodo navdušili vsakogar!



Zadnje čase s polic trgovin kot nori letijo hladni deserti z mlečnim rižem. Nič čudnega, res so okusni in priročni, zaradi svežine pa se priležejo kadarkoli. Da je domače še bolj okusno kot kupljeno, pa dokazuje tale mlečni riž, ki ga je čisto preprosto pripraviti.

Hladni mlečni riž z malinami


Sestavine so za 5 kozarčkov.

  • 150 g riža za mlečni riž (okroglozrnati)

  • 1,2 l mleka

  • 150 ml sladke smetane

  • ščep soli

  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja

  • strok vanilje

  • lupinica 1 limone

  • 2–3 žlice sladkorja v prahu


Malinova osnova

  • 250 g zamrznjenih malin

  • žlička limonovega soka

  • 2 žlici sladkorja v prahu

  • sveže maline in borovnice za okrasitev


Priprava


1. Malinova osnova: v kozico stresemo zamrznjene maline in prilijemo žličko limonovega soka. Zasujemo s sladkorjem v prahu, nato segrevamo, da se povsem zmehčajo. Fino jih pretlačimo s paličnim mešalnikom.

2. Riž stresemo v cedilo in splaknemo pod tekočo vodo. Mleko zlijemo v lonec in posolimo. Vaniljev strok razpolovimo, z nožem iz njega postrgamo semena in oboje vržemo v mleko. Dodamo limonovo lupinico, dve vrečki vaniljevega sladkorja in 2–3 žlice sladkorja v prahu.

3. V mleko stresemo riž, nato pa ga zavremo in zmanjšamo ogenj.

4. Ob nežnem brbotanju ga kuhamo 30 minut, pri tem pa pogosto mešamo in nenehno stražimo, da se nam ne prismodi.

5. Mlečni riž odstavimo, da se ohladi. Odstranimo vaniljev strok in primešamo sladko smetano. Če se nam zdi premalo sladko, dodamo še malo sladkorja v prahu.

6. Sestavljanje: v kozarčke damo na dno malinovo osnovo. Nanjo naložimo mlečni riž.

7. Z leseno špilo od spodaj navzgor potegnemo malinovo osnovo po notranjem robu kozarca, da dobimo učinek sadnega plamena. Kozarčke postavimo v hladilnik in počakamo, da se sladica povsem ohladi.

8. Nazadnje okrasimo s svežim jagodičevjem.

Priporočamo še: Torta Esterházy: zvezda srednjeevropskega slaščičarstva (odličen recept)

Datum Objave: 4.5.2021 ob 08:05

Več iz te teme:

malinemlečni rižmalinova osnova

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.