Odprta Kuhinja

Hruške na orehovem biskvitu, ki ga lahko naredimo kar v pekaču za mafine

Odpri galerijo
A+   A-
Mehke hruške, tekoča čokolada in puhast biskvit. Sladica, ki očara. Okusi, ki zapeljejo.



Preden se lotite, preverite, ali so hruške manjše od lukenj v pekaču. Če bodo prevelike, se vam namreč ne bo izšlo. V takem primeru je bolje, da uporabite kakšne druge modelčke za peko.

Biskvit



  • 55 g masla

  • 75 g mlečne čokolade s punčem (kupimo polnjeno z likerjem ali konjakom)

  • 40 g temne čokolade

  • 1/2 žličke začimb za medenjake

  • 35 g sladkorja v prahu

  • 2 jajci

  • 45 g moke, sol

  • noževa konica pecilnega praška

  • 50 g mletih orehov


Hruške



  • 5 čvrstih hrušk (skrbno izberemo velikost glede na pekač za mafine)

  • 250 ml pomarančnega soka

  • 200 ml belega vina

  • žlica močnega rdečega vina

  • 200 ml vode

  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja

  • 2 veliki žlici medu (cvetličnega, nikakor ne izberemo tistega, ki greni)


Preliv



  • 100 ml soka (v katerem so se kuhale hruške)

  • 150 g temne čokolade

  • žlica masla

  • po želji žlica lešnikovega namaza


Priprava


1. Hruške olupimo, nato spodnji del odrežemo, kak centimeter ali malo več, da bo dno ravno. Vrh s pecljem pustimo, kot je.

2. Preostale sestavine za kuhanje hrušk združimo v loncu, ki naj bo ravno prav velik, da se bo sadje lepo razporedilo in bo pokrito s tekočino. Dodamo hruške v lonec in pustimo na srednji temperaturi vreti približno 15 minut. Vsake toliko jih z žlicama obrnemo. Ko so poširane, odstavimo in pustimo, da se v tekočini ohladijo.

3. Biskvit: nad vodno kopeljo najprej stopimo maslo in obe čokoladi.

4. Pečico vključimo na 165–170 stopinj Celzija in pripravimo modelčke za peko. Naoljimo jih in pomokamo.

5. Jajca in sladkor v prahu stepamo tako dolgo, da dobimo svetlo kremo, nato dodamo moko, pecilni prašek, sol in mlete orehe, narahlo vmešamo še začimbe ter dodamo k stopljeni čokoladi. Premešamo, nalijemo v pripravljene modelčke in damo v pečico za približno 25 minut.

6. Pečene biskvitke pustimo kratek čas v posodicah, da se ohladijo, nato jih odstranimo in razvrstimo na krožnik. Če je vrh preveč narasel, ga vodoravno odrežemo, da bo hruška lahko sedla na ravno površino, nato na vsak biskvit položimo hruško.

7. Pripravimo preliv: stopimo in pomešamo med seboj 150 g temne čokolade, žlico masla in 100 ml soka, v katerem so se kuhale hruške. Ko se vse poveže, delno ohladimo, prelijemo po hruški in ponudimo.
Priporočamo še: VIDEO: Čokoladna zlivanka v 20 minutah

Fotografija: Eva Legiša
Datum Objave: 8.12.2020 ob 07:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: