Odprta Kuhinja

Hrustljavo pečeni piščančji polovički

Hrustljavi piščančji polovički
Odpri galerijo
A+   A-
Tako boste piščanca spekli do popolnosti.Popoln recept za piščančji polovički, ki bo prišel še kako prav za vse, ki to vrsto perutnine najraje kupite v enem kosu. Za recept sta poskrbela Maja in Jernej Zver v svoji novi kuharski knjigi Epic 30-minute roasts, v kateri se osredotočata na vrhunsko pripravljene jedi iz pečice, za katere boste porabili le 30 minut.

In še namig, preden začnete: meso vzamemo iz hladilnika vsaj 20 minut pred uporabo, saj mora biti pred peko vedno sobne temperature, da bo bolj sočno.

Piščančji polovički  • 1000–1300 g težek piščanec

  • 2 žlici repičnega olja, sol, poper


Priprava


1. Pečico segrejemo na 250 stopinj. Na večji pekač postavimo rešetko.

2. Piščanca postavimo na delovno površino, tako da peruti gledajo proti nam, prsi pa so na delovni površini. Z ostrim nožem ali škarjami odstranimo hrbtno kost. Pazimo, da zarežemo tesno ob kosti, da ne odstranimo preveč mesa. Piščanca razpremo in z ostrim nožem prerežemo ob prsni kosti na polovico. Do kosti zarežemo z ostrim nožem tudi v vsako bedro.

3. Piščančje meso dobro osušimo s kuhinjskimi brisačkami, nato pa ga premažemo z rastlinskim oljem ter radodarno solimo in popramo.

4. Polovički položimo na pripravljeno rešetko v pekaču tako, da sta s kožo obrnjeni navzgor.

5. Postavimo v segreto pečico na srednje vodilo. Pečemo 20 minut pri 250 stopinjah, nato temperaturo zmanjšamo na 230 stopinj in pečemo še 5–10 minut oziroma tako dolgo, dokler ni piščanec zlato rjavo zapečen. Pomagamo si lahko tudi tako, da v najdebelejši del mesa zapičimo termometer. Ta mora pokazati 71 stopinj.

6. Piščanca pustimo počivati še 3–4 minute, nato ga razrežemo in postrežemo z izbrano prilogo.
Priporočamo še: Krompirjev pire: pozabite pol kilograma masla, to je odgovor za najboljši okus

Recept in fotografije: Jernej Kitchen, Epic 30-minute roasts
Datum Objave: 17.11.2020 ob 08:11

Več iz te teme:

piščanecJernej kitchenpiščančji polovički

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja