Krompirjev pire: pozabite pol kilograma masla, to je odgovor za najboljši okus

Stalnica naših kosil, a še vedno večni izziv. Skuhajte ga tako in nikoli več ne boste pomislili, da bi za še več okusa dodajali ogromne količine masla in kisle smetane.

Poznate fizikalni zakon, ki se mu reče osmoza? To je razlog, da bo krompir, kuhan v mleku, okusnejši od kuhanega v vodi. Kajti, če dodamo mleko, to pomeni, da hranila ne bodo toliko prehajala iz krompirja v vodo, ker ima mleko višjo koncentracijo hranil kot voda. Po domače: s tem preprečimo vstopanje vode v krompir, ki bi nabreknil, celične stene bi popokale, vsebina celic bi iztekla v vodo, krompir pa bi izgubil okus. Vse dobro bi torej (sploh če bi vodo še premalo solili) prešlo v vodo, ki bi jo na koncu zlili v odtok. Tako torej ohranimo hranila in krompirjev pire še obogatimo.

Sestavine za 4 osebe

  • 5–6 srednje velikih krompirjev
  • mleko (toliko, da je krompir pokrit)
  • sol
  • 50 g masla

Priprava

1. Krompir olupimo, narežemo na večje kocke, zalijemo s toliko mleka, da je pokrit, solimo in kuhamo na nizki do srednji temperaturi (zaradi mleka, da se ne prismodi).

2. Ko je krompir kuhan, mleko odlijemo v lonček, dodamo maslo in krompir pretlačimo. Pire mora biti lepo kremast, zato sproti prilivamo prihranjeno mleko.

Namig: Uporabimo lahko tudi rastlinske napitke oz. druge nadomestke mleka. Če ne želimo grudic v pireju, ga pretlačimo še skozi cedilo.
Urška Fartelj

Urška Fartelj, ustvarjalka bloga 220 stopinj poševno, je med najbolj prepoznavnimi in uglednimi blogerji za hrano pri nas. Njena moč je v tem, da zna vsakdanje jedi predstaviti na lep, zanimiv in hkrati poznavalski način. Človek se kar takoj bolje počuti, postane kralj svoje male družinske mize, ki to zna pripraviti.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana