Odprta Kuhinja

Huda čokolada s slanim karamelom

A+   A-
Količina sestavin zadošča za pekač premera 20–24 cm.


Sestavine


Biskvit
- po 200 g temne čokolade in masla
- 1 jedilna žlica (jž) instant kave, 125 ml vode, 75 ml pinjenca
- 170 g moke
- 1 čajna žlička (čž) pecilnega praška
- 1/3 čž soda bikarbone
- 150 g rjavega sladkorja (muscovado)
- 120 g sladkorja
- 25 g nesladkanega kakava v prahu
- 3 jajca (vel. L)
Čokoladna krema
- 200 g temne čokolade
- 280 ml sladke smetane (za stepanje)
- 1 čž ruma
Slani karamel
- 110 g rjavega sladkorja (muscovado)
- 50 g masla, 1,3 dl sladke smetane
- 2/3 čž soli

Priprava


1. Nad paro raztopimo čokolado in dodamo maslo. Nežno mešamo, dokler ne dobimo enotne sijoče zmesi.

2. Vodo in kavo premešamo in dolijemo k raztopljeni čokoladi z maslom. Spet premešamo. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

3. Moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, kakav, sladkor in rjavi sladkor dobro premešamo.

4. Jajca stepemo v penasto gosto zmes, primešamo pinjenec in nato še čokoladno zmes. Dodamo zmes suhih sestavin in mešamo z električnim mešalnikom na najnižji stopnji le toliko časa, da se sestavine dobro povežejo.

5. Testo vlijemo v rahlo pomaščen in s papirjem za peko obložen pekač.

6. Pečemo 55–60 minut na spodnji rešetki v pečici, segreti na 160 stopinj.

7. Pečen biskvit pustimo nekaj minut v pekaču. Nato ga vzamemo ven in dobro ohladimo, šele potem odstranimo papir za peko.

8. Ko se biskvit hladi, pripravimo čokoladno kremo: v manjši kozici z debelejšim dnom na rahlem ognju segrejemo sladko smetano (ne sme zavreti). Odstavimo, nato k smetani dodamo na koščke nasekljano ali natrgano čokolado. Nežno mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.

9. Primešamo še rum. Dobimo fino sijočo gladko zmes brez grudic. Pustimo, da se ohladi.

10. Pripravimo še karamel: sladkor stresemo v suho kozico z debelejšim dnom in pristavimo na zmeren ogenj. Pustimo pri miru in počakamo, da se sladkor začne taliti. Ne mešamo.

11. Ko se sladkor raztali, ogenj precej zmanjšamo, dodamo raztop­ljeno maslo in po curkih vlivamo še segreto sladko smetano. Neprestano mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Na koncu solimo. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

12. Ohlajen biskvit narežemo na 4 enake plasti. Prvo premažemo s slanim karamelom in pokrijemo z drugo, ki jo premažemo s čokoladno kremo.

13. Enako ponovimo s preostalima plastema, s tem da na koncu celotno torto premažemo s čokoladno kremo.

14. Torto dobro ohladimo, najbolje kar čez noč v hladilniku. Tako se bodo sestavine dobro prepojile in bo še bolj noro čoko-karamelno sočna. Nazadnje jo potresemo z nesladkanim kakavom v prahu.
Priporočamo: To so največji kulinarični trendi, ki bodo zaznamovali leto 2019

Recept in fotografija: Tamara Ružić
Datum Objave: 27.11.2018 ob 14:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: