Odprta Kuhinja

Imenitna jed s piščancem, ki obljublja poroko

Testenine s piščancem (Foto: Nomadette/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Na družbenih omrežjih kraljuje recept, ki si ga je pred leti izmislila kuharska urednica in je bil tako dober, da je dobil posebno ime.

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec, omaka, ki te dni preplavlja tiktok, pa naj bi bila tako dobra, da se kuharju ali kuharici odprejo povsem nove možnosti: jedci bi se od navdušenja kar poročili z njo oz. njim. Izmislila si jo je pred nekaj več kot petimi leti tedanja urednica kuharske publikacije Delish in je na neki način nadaljevanje še enega recepta, ki prav tako vključuje piščanca: znamenita Ina Garten je že prej pekla »zaročnega«.

Ugotovili smo, da niti z novim letom kulinarični trendi na tiktoku ne usihajo. Po mesecu sladic na družbenih omrežjih uporabniki tokrat norijo za slanim receptom. Ravno prav, da v naš jedilnik dodamo jed, smo si rekli in se z veseljem odločili preizkusiti recept, tudi vi ga lahko.

Preproste sestavine

Najverjetneje imate vse sestavine že doma, morda bo treba skočiti le po kozarec sušenih paradižnikov. Slednje toplo priporočamo, saj ta kozarec, napolnjen s sončnimi žarki, marsikatero jed dvigne na precej višjo raven. Paradižnik že sam po sebi deluje nekoliko sladko, sušen na soncu pa jedem doda ravno prav sladkobe. Tako lahko sesekljane paradižničke vmešate v marsikatero omako, jih dodate v italijansko navdihnjene enolončnice ali pa le v sicer pust sendvič.

Tudi olje, v katerem se paradižniki namakajo, se splača obdržati, saj je prepojeno z aromo paradižnika in infuzirano z mediteranskimi začimbami. Če ga zmešate v smetanovo omako, bo ta dobila precej globine, če ga dodate v solato, bo njen okus bogatejši.

Prostor za prilagoditve

A vrnimo se k našim poročnim testeninam: dovolite, da k receptu dodamo še nekaj nasvetov. Obvezno jih skuhajte na zob oziroma al dente, še malo se bodo namreč pokuhale v omaki. Celo tortelini se bodo odlično oženili z njo. Če paradižnika ne marate, ga lahko zamenjate s papriko. Recept je vsekakor dovzeten za spremembe in izboljšave po lastnem okusu, tako da brez dvomov lahko eksperimentirate tudi pri začimbah.

Piščanca pecite v isti ponvi, v kateri boste pozneje pripravljali omako, saj ne želite zapraviti njegovega okusa. Pa še nekaj: česen lahko pustite v celih strokih, saj tako njegov okus ne bo preveč intenziven, izognili se boste tudi zadahu po kosilu. Ko ravno govorimo o romantiki in porokah.

Testenine v omaki s piščancem

Omaka je pripravljena zelo hitro in je zato primerna za enostavna kosila med tednom. Sušeni paradižniki, paradižnikova pasta in obilica aromatičnih začimb v kombinaciji s smetano in parmezanom precej povzdignejo sicer pustega piščanca. Sicer pa recept ne vsebuje nič eksotičnega, za čimer bi zaman brskali med trgovskimi policami.

Za 4 osebe.

  • 350 g testenin po izbiri
  • večji kos piščančjih prsi
  • 5 strokov česna
  • 5 sesekljanih sušenih paradižnikov
  • 400 ml jušne osnove
  • 240 ml sladke smetane
  • za dobro pest ribanega parmezana

Mešanica za posip

  • po 1 ČŽ sušene bazilike ter česna in čebule v prahu
  • 1/2 ČŽ sušenega timijana, čilijevih kosmičev in soli
  • 1/4 žličke popra

Priprava

  1. Testenine skuhamo na zob, nekaj vode, v kateri so se kuhale, prihranimo.
  2. V skodelici zmešamo začimbe. Polovico jih vtremo v piščančje prsi.
  3. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja, dodamo začinjene piščančje prsi. Na vsaki strani jih pražimo 5 minut, da dobijo zlato rjavo barvo, nato meso prestavimo na krožnik.
  4. V isto ponev dodamo sesekljane posušene paradižnike in česen. Ogenj zmanjšamo in pražimo eno minuto. Dodamo jušno osnovo in dobro postrgamo dno ponve, da se sestavine premešajo.
  5. Vmešamo parmezan in smetano ter kuhamo 5 minut, da se sir stopi. Vmešamo še preostalo polovico začimb.
  6. Popečenega piščanca položimo nazaj v ponev. Na srednjem ognju kuhljamo 10 minut, nato piščanca vzamemo iz ponve.
  7. V omako dodamo kuhane testenine in dobro premešamo. Vlijemo še malo vode, v kateri so se kuhale testenine.
  8. Razdelimo na krožnike, razrežemo piščančje prsi in jih položimo na vrh testenin.

Priporočamo še: Sisters Kurtoš: slovenski sestri osvajata tudi Zagreb

Onaplus.si: To je najbolj zdrav citrus, pravijo strokovnjaki (uničuje rakave celice)

Datum Objave: 15.1.2024 ob 08:01

Več iz te teme:

hitro in preprostotesteninekosilopiščanecmesne jedi

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.