Jabolčni piškoti, ki še polepšajo pitje čaja
Odpri galerijo
A+ A-
Spominjajo na medenjake.
Ob skodelici čaja se poda manjši prigrizek, in jabolčni piškoti so kot nalašč, tako po okusu kot strukturi, ki zelo spominja na medenjake. Če bi vsebovali med in začimbe, bi jih poimenovala kar jabolčni medenjaki.
Sestavine
- 3 velika sladka jabolka (500 g olupljenih in narezanih jabolk)
- zvrhana žlica masla
- 20 g rozin
- jajce
- po ščep soli in mletih klinčkov
- 350 g moke
- pol vrečke pecilnega praška
- mleti sladkor
Priprava
1. Jabolka olupimo, odstranimo peščišče in narežemo na koščke.
2. V posodi stopimo maslo, dodamo očiščena in narezana jabolka in rozine in pustimo dušiti toliko časa, da se sadje zmehča. Med dušenjem dolijemo malo vode, če je presuho.
3. Dušena jabolka ohladimo, odvečno vodo odlijemo ter zmeljemo z rozinami vred. Dobiti moramo približno 300 g jabolčne čežane.
4. Pomešamo moko, pecilni prašek in ščep soli.
5. Združimo suhe in mokre sestavine, naredimo testo in ga postavimo v hladilnik za približno 45 minut. Mora biti kompaktno, vendar voljno.
6. Pečico vključimo na 185 stopinj, pekač obložimo s peki papirjem.
7. Z rokami oblikujemo za oreh velike kroglice, jih povaljamo v mletem sladkorju in zlagamo na pekač.
8. Pečemo 15 minut na 180 stopinjah, nato povišamo temperaturo na 200 stopinj in pustimo še 3–4 minute, da se piškoti obarvajo zlato rjavo. Pečene pustimo, da se popolnoma ohladijo, nato jih povaljamo v mletem sladkorju.
9. Ponudimo ob skodelici nesladkanega čaja.
Priporočamo: Izšla je čisto nova okusna kuharica Tasty. Mi jo podarimo!
Fotografija: Eva Legiša
Datum Objave: 4.1.2019 ob 10:01