Odprta Kuhinja

Jabolčni zavitek

Odpri galerijo
A+   A-
Zavitke delamo običajno iz vlečenega testa; lahko tudi iz listnatega ali krhkega. Lahko uporabimo tudi polnovredno moko (z otrobi). Testa iz te moke ne moremo tako tanko razvleči, a polnost okusa sveže, ekološko pridelane moke, polne koristnih snovi, daje zavitku poseben čar. Seveda lahko uporabimo tudi belo ali krušno moko. Jabolka vsebujejo precej sladkorja, zato zavitka skoraj ni treba sladkati, zlasti če dodamo rozine.


Sestavine


- približno 35 dag drobno mlete
- pšenične ali pirine moke
- mlačna voda
- 1–2 žlici oljčnega olja
- sol
- 1–2 žlici jabolčnega kisa
Nadev
- pribl. 1 kg jabolk
- dve pesti rozin
- pest narezanih orehov
- malo cimeta, sladilo po okusu (običajno jabolčni sirup ali trsni sladkor)

Priprava


1. Zamesimo gladko vlečeno testo. Domačo moko lahko prej presejemo. Testo razdelimo na tri hlebčke in jih položimo na pomokano površino. Po vrhu vsakega malo premažemo z oljem. Pokrijemo in pustimo počivati najmanj pol ure.

2. Na pomokanem prtu vsak hlebček posebej razvaljamo tanko, kolikor moremo. Medtem prt pridno potresamo z moko, da se nam testo ne bi lepilo nanj. Nekoliko ga še razvlečemo, zlasti robove. Vendar testo iz integralne moke (iz celega žitnega zrna) teže razvlečemo kot tisto iz bele moke.

3. Razvaljano testo lahko po želji najprej tanko namažemo z oljem, s smetano ali drugo maščobo. Potresemo ga lahko tudi z drobtinicami, ki smo jih malo prepražili na maščobi.

4. Jabolka dobro operemo, peščišče in obtolčene dele obrežemo. Ekološko pridelanih jabolk običajno ne lupimo; narežemo jih na večje kose in jih zdrobimo v mešalcu (multipraktiku); še bolje je, če jih z roko narežemo na ploščice. Če imamo večja jabolka, jih lahko tudi naribamo (na lističe ali kot repo). Dodamo druge sestavine za nadev.

5. Razvaljano testo potresemo ali namažemo z nadevom. Če smo uporabili precej sočno sadje, ga potresemo še s kruhovimi ali piškotnimi drobtinicami, proseno moko, pirinim zdrobom (a ne preveč, da ne bo zavitek presuh).

6. Zvijemo ob pomoči prta in preložimo v namazan in z moko potresen pekač ali pa na pekač, obložen s papirjem za peko. Zavitke lahko premažemo z oljem, smetano ali mlekom.

7. Pečemo v pečici na 190º C na srednji rešetki tako dolgo, da je zavitek po vrhu lepo zapečen. Čas pečenja je odvisen od debeline zavitka in vrste testa (približno 45 minut).
Poizkusite še: Borovničev zavitek

Recept za jabolčni zavitek je prispevala Marja Božič, avtorica knjige Božanske sladice. Fotografija je simbolična.
Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 1.8.2018 ob 15:08

Več iz te teme:

jabolkazavitekjabolčni zavitek

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja